1325 grammaa vertaistukea

17.11.2022

Tänään 17.11. vietetään Maailman keskoslasten päivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa siitä, että maailmanlaajuisesti joka kymmenes lapsi syntyy ennenaikaisesti. Keskosella tarkoitetaan lasta, joka on syntynyt ennen raskausviikkoa 37. Suomessa syntyy ennenaikaisesti noin 5-6 % lapsista.    

Anni ja Emilia kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 2009 silloisen Helsingin Lastenklinikan sairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla K7. Kumpikaan ei vielä tuolloin tiennyt toistensa olemassaolosta, mutta heitä yhdisti syntymä 24 viikkoisina eli erittäin pieninä keskosina.  Suomessa vuonna 2009 syntyneistä 45 861 lapsesta alle kilon painoisina syntyi 147 lasta. Annin syntymäpaino oli 665g ja Emilian 660g, joten 1325 gramman painosta tämä vertaistoveruus alkoi.

Keskoskaappien vierellä syntyi myös tytärten äitien välille ystävyys, joka jatkuu vahvana vielä 13 vuoden jälkeenkin. Vertaisuuden tuoma ymmärrys on ollut äideille voimavara, joka on kannatellut molempia perheiden kohtaamien kriisien keskellä, mutta yhdessä on jaettu myös arjen ilot ja onnistumisen kokemukset.

Keskosuutta on tutkittu hyvin paljon ja tutkimuksissa on voitu osoittaa, että hyvin varhainen syntymä suojaa atopialta ja IgE-välitteisiltä allergioilta. Astma ja astmaa muistuttava oireilu kuitenkin koskettaa monia ennenaikaisesti syntyneitä ja mitä pienemmillä viikoilla lapsi syntyy, sitä suurempi riski hänellä on astman kehittymiselle. Annia ja Emiliaa yhdistää edelleen ei-allerginen astma, jonka taustalla on molemmilla bronkopulmonaalinen dysplasia eli erittäin pienille keskosille tyypillinen krooninen keuhkosairaus.

Mutta millaisia ajatuksia astma herättää keskosena syntyneillä tytöillä itsellään?  
”Se on ollut mulla aina, niin mä oon niin tottunut siihen, etten tiedä, millaista olisi, jos sitä ei olisi. Mutta jos mä liikun liikaa, mul tulee päänsärky. Ja välillä hengästyminen sattuu rinnassa.”, pohtii oireitaan Anni.

”Huomaan hengenahdistusta ainakin, kun juoksen tai semmoista. Oon sitten paikoillani ja se helpottaa sitten. Se ärsyttää, kun pyöräilen ylämäkeen ja ottaa henkeen.”, toteaa oireistaan Emilia.

Kumpaakaan tytöistä oireet eivät kuitenkaan pysäytä, vaan koulurepuissa kulkevien avaavien astmalääkkeiden ottaminen onnistuu molemmilta kuin ammattilaisilta – onhan sen käyttöä harjoiteltu syntymästä asti. Talvipakkasilla oireissa auttavat tarvittaessa hengityksenlämmitin tai liikuntahetkien siirtäminen sisätiloihin.

Keskoslasten päivää molemmissa perheissä on vietetty niin kauan kuin tytöt muistavat. Maailmalla päivää vietetään valaisemalla rakennuksia ja muita kohteita violetin sävyisiksi. Myös Annin oman huoneen ikkuna on useampana vuonna saanut sävykseen violetin värin. Emilian äiti on muistanut työtovereitaan useampana vuonna viemällä työpaikkansa kahvihuoneeseen tarjolle Emilian ja hänen kaksoissiskonsa painon verran herkkuja.  

Tänä vuonna molemmissa perheissä nautitaan tavallisesta arjesta. Keskosperheissä, jos missä ymmärretään, että usein se tylsistä tylsin, yllätyksetön, koruton ja rutinoitunut, ihan tavallinen arki on kaikkein parasta aikaa.

Kirjoittaja:
Annin äiti Sanna, joka koordinoi liitossa verkkokursseja ja pukeutuu tänään violetin sävyihin.  

Lähteet:
Pikkukeskosilla on aikuisiässä tavanomaista harvemmin atopiaa:  https://www.duodecimlehti.fi/duo99422
THL Perinataalitilastot: https://www.thl.fi/tilastoliite/tilastoraportit/2022/Liitetaulukot/Perinataalitilasto_2021_ENNAKKO_Liitetaulukot.pdf

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 17.11.2022