Var får man hjälp för inneluftsproblem?

Om problem med inomhusluften uppkommer, ska orsaken till dessa utan dröjsmål redas ut och repareras. Fastighetsägaren svarar för underhållet och reparationerna av byggnaderna samt för utredningen av orsakerna till skadorna.

Utredning av inneluftsproblem i hemmen

En aktieägare i ett husbolag kontaktar först disponenten eller någon annan bland personalen som svarar för fastigheten. För en invånare som bor på hyra lönar det sig att kontakta aktieägaren.

Om utredningen av ärendet inte framskrider genom husbolaget, kan man vända sig till en kommunal myndighet. Rådgivning och tjänster tillhandahålls av kommunens hälso-/miljöinspektör, byggnadstillsynen samt konsumentrådgivningen. Hälsoskyddsmyndigheten kan ålägga fastighetsägaren att göra de nödvändiga utredningarna och vidta reparationsåtgärder. Det lönar sig att ta kontakt skriftligen så att ärendet finns dokumenterat. I skrivelsen lönar det sig att nämna vilka sensoriska observationer som har gjorts i byggnaden och att invånarna har upplevt sanitära olägenheter.

En villaägare får rådgivning och hjälp från flera olika parter som genomför konditionsgranskningar, till exempel ingenjörsbyråer och företag som utför undersökningar av inneluft. För reparation av fuktoch mögelskador kan understöd för sanitära olägenheter sökas från staten och för genomförande av olika energibesparande åtgärder understöd för energi genom den egna kommunen. Mer information finns på adressen www.ara.fi.
 
Rådgivning tillhandahålls av bland annat Allergi- och Astmaförbundet, Andningsförbundet, Förbundet för bostadshygien och Sisäilmayhdistys (Inneluftsföreningen).

Utredning av inneluftsproblem på arbetsplatsen

I hälsoskyddslagen konstateras det att arbetsgivaren med stöd av nödvändiga åtgärder är skyldig att se till arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet. Ytterligare konstateras i lagen att arbetsgivaren med hänsyn till arbetets och verksamhetens karaktär tillräckligt systematiskt ska reda ut och identifiera de olägenhets- och riskfaktorer som orsakas av arbetet, arbetsutrymmet, den övriga arbetsmiljön och arbetsförhållandena. En arbetstagare som på arbetsplatsen lider av inneluftsproblem anmäler detta till sin chef. Chefen för ärendet vidare till företagets beslutsfattare som informerar fastighetsägarna och disponenten. Till platsen kallas fastighetsservicen som korrigerar bristerna i fastigheten. Om servicen inte har tillräcklig know-how om detta, tillkallas vid behov en byggteknisk expert till platsen. Expertens uppgift är att söka orsaken till problemet, reda ut omfattningen av detta och planera reparationsåtgärderna.

Om arbetstagaren anser att han eller hon behöver hjälp med anmälan, kan stöd begäras av arbetarskyddsombudet, arbetarskyddsfullmäktige eller en förtroendeperson. Man kan också vända sig till företagshälsovården. Om arbetstagaren anser att ärendet inte framskrider på arbetsplatsen, är han eller hon berättigad att kontakta arbetarskyddsmyndigheten som finns inom ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket.

Om det på arbetsplatsen misstänks att det också finns andra arbetstagare som lider av inneluftsproblem, kan företagshälsovården anlitas som hjälp för att reda ut de olägenheter som arbetstagarna upplever och omfattningen av dessa.

Arbetshälsoinstitutet har publicerat guiden Handlingsmodell för lösning av problem med inomhusluften som innehåller en närmare redogörelse för hur utredningen av ett inneluftsproblem framskrider.

Skolor och daghem

I skolor och på daghem övervakas barnens rättigheter av den kommunala hälsovårdsmyndigheten och arbetstagarnas rättigheter av regionförvaltningsverkets arbetarskyddsmyndighet.

Kamratstöd för personer som har utsatts för mögel

Med kamratstöd avses ömsesidigt stöd mellan människor i liknande livssituation. Det ger personer som har utsatts för mögel en möjlighet att tillsammans med andra fundera över sin situation, jämföra sina erfarenheter samt få och ge stöd. I diskussionerna kan var och en fundera över på vilket sätt det egna livet, kraftresurserna och hälsotillståndet avviker från de andras eller å andra sidan på vilket sätt de liknar varandra.

Många av Allergi- och Astmaförbundets och Andningsförbundets lokalföreningar bildar kamratgrupper för personer som har utsatts för mögel. Kamratstöd kan också sökas i diskussionsspalterna som finns på båda förbundens webbplatser.

Sivua päivitetty: 30.3.2015