Happihyppely innosti ikääntyneitä liikkumaan ympäri Suomen

19.5.2025

Allergia-, iho- ja astmaliiton koordinoima Happihyppely-hanke on päättynyt menestyksekkäästi. Hankkeen liikuntatapahtumiin osallistui yli tuhat ikäihmistä eri puolilla Suomea.

Vuosina 2023–2025 toteutetun valtakunnallisen Happihyppely-hankkeen tavoitteena oli lisätä ikääntyneiden pitkäaikaissairaiden liikkumista, tarjota helposti saavutettavaa liikuntatoimintaa ja tukea vertaisohjaajien kouluttamista paikalliseen toimintaan.

Hanke vastasi tarpeeseen löytää keinoja matalan kynnyksen liikuntaan erityisesti niille, joille tavallisiin liikuntaryhmiin osallistuminen on hankalaa esimerkiksi terveyden, taloudellisen tilanteen tai liikkumisrajoitteiden vuoksi.

Vertaisohjaajia aktivoimaan liikkumista

Hankkeen aikana järjestettiin yhteensä 38 tapahtumaa 18 paikkakunnalla, ja niihin osallistui yli tuhat ikäihmistä. Lisäksi koulutettiin 29 vertaisohjaajaa paikallisiin yhdistyksiin. Vertaisohjaajat järjestävät aktiivisesti liikuntatapahtumia, joiden ansiosta saadaan lukuisia ihmisiä liikunnan pariin.

Toimintaa järjestettiin sekä sisällä että ulkona: mukana oli tuolijumppaa, metsäliikuntaa, kaupunkisuunnistusta, livemusiikkia ja pienryhmäohjelmia, joiden tarkoitus oli kannustaa osallistujia liikkumaan oman toimintakyvyn rajoissa. Lisäksi pidettiin 22 luentoa verkossa.

– Sateet ja sääolosuhteet asettivat joskus haasteita, mutta samaan aikaan korostivat sisäliikunnan tärkeyttä vaihtoehtona, kertoo Happihyppelyn hankekoordinaattori Mari Honkala.

Hankkeessa kehitettiin vertaisohjaajamalli

Yksi hankkeen suurimmista onnistumisista oli vertaisohjaajamalli, joka loi pysyvyyttä ja yhteisöllisyyttä. Hankkeessa tuotetut materiaalit – liikuntavihkot, selkeät ohjeet ja vuodenkiertoon mukautetut ohjelmat – jäävät yhdistysten käyttöön ja ovat vapaasti saatavilla myös uusille toimijoille.

Hankkeen palautteissa korostui erityisesti liikunnan ja vertaisuuden yhdistelmän voima, ja osallistujat kiittivät tapahtumia hyvästä ilmapiiristä ja innostavasta otteesta. Live-musiikin ja liikunnan yhdistäminen osoittautui erityiseksi vetonaulaksi.

– Happihyppely todisti, että pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus hyvinvointiin, kuten yhteisellä kävelyllä tai 10 minuutin jumpalla. Malli on monistettavissa, ja sen avulla voidaan jatkossakin edistää liikuntamyönteisyyttä, ennaltaehkäistä sairauksia ja parantaa ikäihmisten elämänlaatua, Honkala toteaa.

Lisätietoja

Happihyppely-hankkeen hankekoordinaattori, Mari Honkala, puh. 041 448 6311, mari.honkala@allergia.fi

Sivua päivitetty: 19.5.2025