
Liikunta mielessä? Nyt kokeilemaan vesitreeniä!
Säännöllinen vesitreeni tekee hyvää astmaatikolle
Liikunta on tärkeä osa hengityssairauksien, kuten astman, omahoitoa. Se parantaa rasituksen sietoa ja vähentää rasitusoireiden vaikeutta ja esiintyvyyttä sekä parantaa fyysistä suoritus- ja toimintakykyä. Liikkumistavaksi kannattaa ensisijaisesti valita laji, josta tulee hyvä mieli ja olo, ja jonka tekeminen on mielekästä. Vesiliikunta on monen liikkujan ykkösvalinta.
Vesitreenillä tarkoitetaan monipuolista liikkumista vedessä. Sitä voi toteuttaa yksin, ryhmässä tai esimerkiksi virtuaalinäytön avulla. Vesitreeni voi olla vesijuoksua, hyötyliikuntaa mökkirannassa tai liikkumista lasten kanssa vesileikkien yhteydessä.
Vesitreeni vahvistaa hengityslihaksia ja parantaa keuhkotuuletusta, tehostaa ylimääräisen liman poistumista hengitysteistä sekä vähentää mahdollista pahenemisvaihetta ja lyhentää toipumisaikaa. Se vaikuttaa mielialaan ja parantaa elämänlaatua sekä auttaa rentoutumaan.
Hengästyttävä liikunta on hyvää hengitysharjoitusta, siksi vesitreenikin saa tuntua ja nostaa sykettä. Hyvä lihaskunto vaikuttaa toimintakykyyn ja ylläpitää kehon hyvää ryhtiä, joka on tärkeä myös hengityksen kannalta. Astmassa hapenottokyvyn harjoittaminen on tärkeää, samoin venyttely ja liikkuvuusharjoitukset.
Uimahalli ei ole paha paikka astmaatikolle, kloorin määrä on nykyisin oikein maltillinen
Vesiliikunta on suositeltava liikuntamuoto hengityssairautta sairastavalle. Suomessa korkea hygieniataso ja hyvä ilmanvaihto uimahalleissa mahdollistavat sen, että hengitystä ärsyttävien kemikaalien määrä on maltillinen.
Monien astmaa sairastavien liikkujien voi olla helpompi hengittää uimahallin lämpimässä ja kosteassa ilmastossa, kuin esim. siitepölykaudella ulkona tai talven pakkaspäivänä. Vedessä hydrostaattinen paine lisää hengitystyötä ja kuormittaa tehokkaasti sisäänhengityslihasten toimintaa.
Vinkit astmaatikon vesitreeniin
- Muista huolellinen alkulämmittely.
- Lisää rasituksen määrää vähitellen. Astmaatikolle sopii harjoittelumuodoksi esimerkiksi intervalliharjoittelu, jossa rasittava ja kevyt osuus vuorottelevat.
- Kokeile vedessä suuria, koko liikelaajuuksia hyödyntäviä liikkeitä. Huomioi hyvä ryhti ja anna rintakehän liikkua ja laajeta sisäänhengitysvaiheessa.
- Hengitysharjoitukset – vedessä liikkuessa pyritään mahdollisimman normaaliin hengitysrytmiin ja vaivattomaan hengitykseen. Tarkkaile, ettei hengityksesi jää vesitreenin yhteydessä pinnalliseksi. Tehokasta hengitystreeniä ovat myös erilaiset puhallukset veteen.
- Tunnista hengenahdistuksen ja hengästymisen ero. Näistä hengästyminen on suositeltavaa.
Vesitreeniä voi tehdä myös luonnonvesissä. Omasta lähirannasta tai mökkirannasta löytyy erilaisia mahdollisuuksia treeniin. Ulkovesissä voi treenata matalammassakin vedessä tai hyödyntää uintimiljöön rakenteita, kuten laituria vesitreeniin.
Kokeile rannassa esim. askelkyykkyjä, yhden jalan kyykkyjä laiturista tukea pitäen ja veden loiskuttamista korkealle niin että hengästyt.

Liikunnan iloa jokaiselle astmaa sairastavalle!
Anneli Toivonen
Koulutussuunnittelija
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto
P.S. Katso myös vesitreenivinkit astmaa sairastavalle uusimmasta Allergia, Iho & Astma -lehdestä!