Oman kemikaalikuorman vähentäminen kiinnostaa suomalaisia

23.2.2023

Suomalaiset ovat tietoisia siitä, että kemikaaleissa piilee riskejä niin omalle terveydelle kuin ympäristöllekin, selvisi Allergia-, iho- ja astmaliiton, Marttaliiton ja Kuluttajaliiton kyselytutkimuksesta. 89 prosenttia vastaajista pyrkiikin mahdollisuuksiensa mukaan vähentämään kemikaalikuormaansa.

Arjen kemikaalit ovat aineita, joita käytämme päivittäin esimerkiksi henkilökohtaisessa hygieniassa, terveydenhoidossa, siivouksessa, ruoanlaitossa ja puutarhassa. Useimmat arjen kemikaalit ovat käyttötarkoituksessaan hyödyllisiä ja oikein käytettyinä vaarattomia, mutta on myös kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa terveys- ja ympäristöhaittoja.

Arjen kemikaaleja osataan pääsääntöisesti käyttää ja säilyttää oikein. Markkinoilla on kuitenkin paljon kemikaaleja, jotka eivät ole kuluttajille tuttuja, ja osa kaipaa tarkempia ohjeita kemikaalien hävittämiseen. Pakkausmerkinnät tuottavat ongelmia suurelle osalle vastaajista, ja noin kolmannes ei tiedä, miten tulisi toimia, jos vaarallista kemikaalia joutuu hengitysteihin, suuhun, silmiin tai iholle.

Kyselyssä nousi myös esiin huoli tulevien sukupolvien terveydestä: jälkipolvien toivotaan säästyvän kemikaalialtistumiselta, ja ympäristöä halutaan suojella tarpeettomalta rasitukselta. Kaikkiaan lähes 80 prosenttia vastaajista toivoo vinkkejä kemikaalikuorman vähentämiseen. Lisätiedon tarve on siis suuri.

Lisätietoja kyselystä ja sen tuloksista löydät kriteeriosiostamme kohdasta Aurinkovoiteet, hiustenhoito-, ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteet sekä pesu- ja puhdistusaineet.