Yrityksille

Allergia- ja astmaliitto ja Iholiitto yhdistyvät 1.3.2017. Tämän myötä Allergiatunnus-logossa nyt esiintyvä "Yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa" -teksti tulee päivittymään 1.2.2018 lähtien tekstiksi "Yhteistyössä Allergia-, Iho- ja astmaliiton kanssa". Allergiatunnuksen käyttöoikeuden omaaville yrityksille toimitetaan automaattisesti uudet päivitetyt Allergiatunnus -logot käytettäväksi ja uudistettaviksi pakkauksiin seuraavien tuote-eräpainatusten yhteydessä. 

 


 

Kaikilta Allergiatunnuksen käyttöoikeutta hakevilta yrityksiltä edellytetään vapaamuotoinen käyttöoikeushakemus, jossa on tai jonka liitteenä on ilmoitettu seuraavat tiedot:

- yritystiedot (nimi, osoite, y-tunnus, yhteyshenkilö, sähköposti, www)

- yrityksen kuvaus (historia, toimiala, tuotteet, jälleenmyyntipisteet, tuotteiden kohderyhmät, Allergiatunnuksen käyttöoikeuden piiriin anottavien tuotteiden liikevaihtoarvio)

- tuotetiedot (kaikista tuotteista tarkat 100%:t ainesosa- ja materiaalitiedot. Käytetyistä ainesosista tulee ilmoittaa INCI-nimi, CAS-numero sekä pitoisuustieto (100%)).

Teknisiltä laitteilta edellytetään tarkkojen teknisten tietojen lisäksi uoteryhmäkohtaisesti riippuen puolueettoman tutkimuslaitoksen tekemät tutkimustulokset, Öko-Tex -sertifikaatit, formaldehyditestitiedot, suodatustehokkuuden tutkimustulokse, erilaiset sertifikaatit jne. Allergiatunnuksen käyttöoikeushakemuksen liitteenä tulee toimittaa lisäksi tuotteiden markkinointimateriaalit (esitteet), käyttöohjeet sekä kaksi näytekap­pa­letta/tuote. Tuotteiden markkinointimateriaalien tulee olla asiallisia ja mainonnan tulee perustua osoitettuun tieteelliseen näyttöön. Teknisistä laitteista tulee toimittaa vain 1 mallikappale.

Asiantuntijakäsittelypalkkio

Allergiatunnuksen käyttöoikeushakemuksen tuotetietojen ja näytteiden asiantuntijakäsittely kestää keskimäärin 6-8 viikkoa ja kunkin kertaluontoisen käsittelykerran käsittelykulut muodostuvat seuraavasti: 

1-6 tuotetta kerralla: 1250 €
yli 6 tuotetta kerralla: 2500 €

Lisäksi on käytössä 250 €/h maksu, jota sovelletaan yksittäisen tuotteen käsittelyssä, muutoskäsittelyissä, auditoinneissa ja luennoissa. Tämä on pienyrityksille kannustava menetelmä anoa Allergiatunnuksen käyttöoikeutta.

Mikäli tuote, palvelu, laite tai kokonainen tuotesarja saa asiantuntijakäsittelyissä puoltavat lausunnot, myönnetään tuotteille Allergiatunnuksen käyttöoikeus Allergiatunnuksen käyttöoikeussopiimuksella. Sopimus on voimassa kerrallaan 2 vuotta. Sopimuksen Allergiatunnuksen käyttöoikeusmaksu määräytyy Allergiatunnuksen piiriin haettavien tuotteiden liikevaihtoluokan mukaan (ei yhtiön kokonaisliikevaihdon mukaan).

Alin Allergiatunnuksen käyttöoikeusmaksu on 5000€ / vuodessa (liikevaihdon ollessa <850.000€/v) ja ylin käyttööoikeusmaksu on 45.000€/v (liikevaihdon ollessa >10Milj.€/v). Tämän välille muodostuvat liikevaihtoluokat alle 1,7Milj,€/v, alle 3,5Milj€/v, yli 3,5Milj€/v. Lisäksi eri tuoteryhmien kohdalla noudatetaan niinsanottua allergianäkökulma luokitusta, että ovatko tuotteet jokapäivisesti merkittäviä, tärkeitä tai vähäisiä. Nollaliikevaihtoisille eli tuotekehiteltäville tuotteille ja yksittäisille tuotteille joiden liikevaihto on alle 200.000€/vuodessa, on käyttöoikeusmaksu 3700€/v.

Lisätietoja Allergiatunnuksen käyttöoikeudesta, hakemisesta ja tunnuksen  hyödyntämisestä saat sivuiltamme kohdasta "Allergiatunnuksesta" sekä Allergiatunnuksen käyttöoikeudesta vastaavalta (yhteystiedot sivun alalaidassa).

Muiden maiden allergiamerkinnät, -logot ja -tunnukset

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry toteuttaa tiivistä kansainvälistä edunvalvonta yhteistyötä muiden Euroopan maiden kanssa. Vastaavat Allergiatunnuksen myöntämiskäsittelyt ovat mm. Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa ja Englannissa. Jokaisella maalla on maakohtainen käsittelymenetelmä, kriteerit ja käyttöoikeuden valvonta ja sopimusmalli. Tästä syystä muiden maiden myöntämillä logoilla EI TULE MYYDÄ SUOMESSA tuotteita. Tunnuksen myöntäminen on aina maakohtainen ja kriteerit ja myöntämismenettely poikkeavat toisistaan. Mikäli yritys anooa allergiamerkintää muussa maassa, avustaa Suomi tarvittaessa muita maita kriteerien tulkinnassa. Euroopan laajuista allergialogoa ei ole käytössä, sillä etelä-euroopan kriteerit poikkeavat oleellisesti pohjoismaiden kriteereistä. Syynä kriteerien eroavaisuuteen on kansalliset allergiat ja herkkyydet. Suomessa atooppisesta ihosta kärsii n. 30% väestöstä, kun vastaavasti etelä-euroopassa luku on minimaalinen.

Hyväksyttäjä markkinointitermejä Allergiatunnuksen käyttöoikeuden yhteydessä
• Yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa
• Kehitetty yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa
• Tuote on saaanu oikeuden käyttää Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Allergiatunnusta
• Tuote on saanut Allergiatunnuksen käyttöoikeuden

Muita vaihtoehtoisia markkinointitermejä voi myös käyttää, jotka tulee hyväksyttää etukäteen Allergia-, Iho- ja Astmaliitossa. Allergiatunnus saa viitata vain käyttöoikeuden alaisiin tuotteisiin. Orginaalit logot saa liitosta.

Ei hyväksytyt markkinointitermit
 Allergiatunnuksen saaneen tuotteen yhteydessä ei tule käyttää seuraavia ilmaisuja viestinnässä:
• Allergia-, Iho- ja Astmaliitto suosittelee...
• Tuote on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton hyväksymä
• Tuote ei aiheuta allergisia oireita
• Tuote sopii kaikille allergisille
• Tuote on allergiaystävällinen / allergeeniton
• Tuote on hypoallergeeninen
• Tuote on allergiatestattu / dermatologisesti testattu / allergiavapaa / allergiaturvallinen / allergiatutkittu
• Tuotteissa on hypohajuste tai kyseessä on hypoparfymoidut allergiatuotteet

Allergiatunnuksen väärinkäyttö

Allergiatunnuksen väärinkäyttö on kuluttajien harhaanjohtamista. Tunnuksen luvattomasta käytöstä sakotetaan alimman Allergiatunnuksen käyttöoikeusmaksuluokan mukaisesti 5000 €. Jos Allergiatunnusta käytetään hyödyksi tuotteiden markkinoinnissa käyttöoikeussopimuskauden päättymisen jälkeen sopimuksessa mainitut ehdot huomioituna, eikä huomautuksesta huolimatta lopeteta harhaanjohtavaa markkinointia (koskee myös yhtiön jälleenmyyjiä), sakotetaan väärinkäytöksestä sopimuksessa mainitun ehdon mukaisesti.