Hae Allergiatunnusta!

Velco -ilmanvaihdon suodattimille ja korvausilmaventtiileille Allergiatunnus

27.4.2024

Allergiatunnus myönnettiin ensimmäistä kertaa ilmanvaihdon suodattimille ja korvausilmaventtiileille. Tunnuksen kriteerit läpäisi Velco Oy:n Velco-tuotteet. 

Markkinoilla on saatavilla hyvin erilaatuisia korvausilmaventtiileitä ja niihin tarkoitettuja suodattimia. Hyvätasoisella ulkoilman suodatuksella voidaan parantaa kodin sisäilman laatua, joten tuotteen valinnalla on merkitystä. Sisäilman laatu on erityisen tärkeää allergisille sekä hengitystie-, sydän- ja verisuonisairauksia sairastaville, mutta myös muut voivat oireilla huonosta sisäilmasta. Huono ilmanvaihto aiheuttaa muun muassa allergiaoireita, hengitysvaikeuksia, päänsärkyä ja uniongelmia. 

Huomattava sisäilman laatuun vaikuttava tekijä on liian vähäinen raikkaan korvausilman saanti ja sisään tulevan ilman puutteellinen suodatus. Ilmanvaihdon toimivuuden varmistamiseksi on tärkeää sijoittaa korvausilmaventtiilit kaikkiin huoneisiin, joissa oleskellaan. Velco-suodattimien ja korvausilmaventtiilien avulla voidaan suodattaa hyvin ulkoa tulevia epäpuhtauksia, katupölyä, siitepölyä, mikrobeja ja pienhiukkasia. Laadukas suodatin estää tehokkaasti allergeenien ja muiden epäpuhtauksien pääsyn sisätiloihin ja vähentää näin oireiden ilmaantuvuutta sisätiloissa. 

Lisätietoja Velco-tuotteista www.velco.fi

KORVAUSILMAVENTTIILIKRITEERIT

Korvausilmaventtiilien suodattimien suodatuskyky tulee osoittaa soveltamalla standardin EN ISO 16890-2 (Air filters for general ventilation — Part 2: Measurement of fractional efficiency and air flow resistance) mittausmenetelmää siten, että tutkitaan suodattimen tai suodatinmateriaalin hiukkaserotusaste (alkuerotusaste, ei varauksenpoistoa) testiaineella DEHS (di-ethyl-hexyl-sebacate). Hiukkaserotusaste mitataan sillä virtausnopeudella, mihin suodatin tai suodatinmateriaali on mitoitettu käyttökohteen ja suodattimessa käytetyn materiaalimäärän perusteella. Jos näitä tietoja ei ole määritelty, käytetään virtausnopeutta 5,3 cm/s. Suositustaso 0,3 µm hiukkaskoon hiukkaserotusasteelle on vähintään 40%. Suodattimen aiheuttama painehäviö tulee olla alhainen suhteessa normaalilla koneellisella poistoilmalla varustetun rakennuksen vaipan yli vallitsevaan paine-eroon.

  • Materiaalista ei saa lähteä hajuja, kuituja eikä pölyä.
  • Lisäksi suodattimen vaihtovälistä ja pesusta/puhdistamisesta (jos pesu on mahdollista), tulee osoittaa selkeä ohje.