Pesu- ja puhdistusaineet

Pesu- ja puhdistusaineet

Kriteerit

Tuotteet eivät saa sisältää:

  • Hajusteita
  • Yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia tai korkeita pitoisuuksia

Muut vaatimukset:

Tuotteiden tulee olla jauhemaisessa koostumuksessa mahdollisimman vähän pölyäviä eli tuotteen raekoko tulee olla mahdollisimman suurirakeinen

Tuotteen pakkauksessa tulee olla selkeät maininnat oikeasta annostelusta.

Tuotteiden ph tulee olla <10 niin käyttöliuokseltaan kuin laimentamattomana niissä tuotteissa, jotka soveltuvat käsinpesuun. Konepesuun tarkoitetuissa aineissa ei ole ph raja-arvoa. 

Pesu- ja puhdistusaineita tutkitaan siitä näkökulmasta, että tuotteet ovat kosketuksissa ihoon, niiden ominaistuoksut ovat aistikanavin todettavissa ja niiden käyttö voi olla jokapäiväistä. 

Tuotteet voivat olla tiivisteitä, laimenettavia tai valmiita käytettäväksi ja täten tuotteita tutkitaan aina käyttötarkoituksen mukaisesti. Aineista on ilmoitettava käytettyjen kemikaalien cas -numerot, pitoisuudet sekä käyttöliuoksen pH-arvo. Jos cas numeroa ei ole olemassa, tuotteesta on ilmoitettava geneerinen nimi. Lisäksi edellytetään turvallisuustutkimusten tulokset ja käyttöturvallisuustiedote sekä jäämätutkimukset. Mikäli näitä tietoja ei ole käytettävissä, tulee siitä ilmoittaa hakemuksessa. Hakemuk­sessa tulee mainita myös tuotteen ominaisuudet, annostus ja mikäli kyseessä on jauhemainen pesuaine ja ovatko käytetyt ainesosat granuloituja. Tuotteissa on usein raaka-aineena saippua. Saippua voi joskus ilmetä jauhemaisissa pyykinpesuaineissa käyttäjälle hajusteisena ja harhaanjohtaa kuluttajaa hajustettuna tuotteena. Saippualla on ominaistuoksu ja se ei tarkoita, että aine olisi hajuste. 

Jauhemaisissa pyykinpesuaineissa on sallittua käyttää zeoliittia, se ei ole tilastoitu allergiaa aiheuttavaksi. Zeoliitti on savimainen aines ja voi paakkuuntua  pesukoneeseen, mikäli suosii alhaisia lämpötiloja ja ohjelmia, joissa on lyhyt huuhtelu. Tällöin zeoliitti voi jäädä huonon pesutuloksen johdosta tekstiiliin ja näkyy valkoisina alueina. Kuluttajien ohjeistuksen ja aineen oikeanlaisen käytön osalta on tärkeää, että pakkauksissa on selkeät pesuaineen käyttöohjeet. Pesuaineen yliannostelu ei paranna pesutulosta, vaan päinvastoin. Käyttöohjeita on syytä noudattaa hyvän ja oikeanlaisen pesutuloksen vuoksi. Konetta ei myöskään kannata täyttää liian täyteen. Kaikissa jauhemaisissa pyykinpesuaineissa ei ole zeoliittia. Mikäli zeoliittia on paakkuuntunut pyykinpesukoneeseen, pese kone puhdistusohjelmalla tyhjillään korkeassa lämpötilassa. 

Sivua päivitetty viimeksi: 16.2.2021