Lattiamateriaalit

Lattiamateriaalit

Desso Ecobase -tekstiilipalamatot

Hollantilainen Desso –yhtiö on saanut Allergiatunnuksen Desso EcoBase- tekstiilipalamatoille. Tekstiilipalamatot soveltuvat käytettäväksi julkisten tilojen lisäksi myös kotitiloissa ja Allergiatunnus koskee seuraavia malleja: 

AirMaster® EcoBase™

AirMaster® Atmos EcoBase™

AirMaster® Earth EcoBase™

AirMaster® Sphere EcoBase™

AirMaster® Tones EcoBase™

Arable EcoBase™

Breccia EcoBase™

Carved EcoBase™

Colourant EcoBase™

Desert AirMaster® EcoBase™

Desert EcoBase™

Desso & Ex Concrete EcoBase™

Edges Large EcoBase™

Edges Small EcoBase™

Essence EcoBase™

Fields EcoBase™

Fields DC EcoBase™

Fields GOLD EcoBase™

Flores EcoBase™

Fuse EcoBase™

Fuse Create EcoBase™

Granite EcoBase™

Grids EcoBase™

Iconic EcoBase™

Jeans Original EcoBase™

Jeans Stonewash EcoBase™

Jeans Twill EcoBase™

Linon EcoBase™

Metallic Shades EcoBase™

Palatino EcoBase™

Resonance EcoBase™

Reveal EcoBase™

Ridge EcoBase™

Stitch EcoBase™

Stitch Core EcoBase™

Stratos EcoBase™

Stratos Blocks EcoBase™

Street Tracks EcoBase™

Street View EcoBase™

Tempra EcoBase™

Traverse EcoBase™

Tweed EcoBase™

Tweed GOLD EcoBase™

Wave EcoBase™

Tekstiililaatat eli irtoasennettavat palamatot ovat 100% lyhyttä tiivisnukkaista nailonia ja niissä on polyolefiinipohjainen pohjakerros, joka voidaan kierrättää 100%:sesti osana omaa tuotantoprosessia. Materiaaleissa ei käytetä herkistäviä ainesosia ja haihtuvat orgaaniset yhdistemäärät alittavat Allergiatunnuskriteerit eli niistä ei muodostu haitallisia päästöjä huonetiloihin. Mattojen pölynsidontakyky on erinomainen ja ne voidaan puhdistaa imuroinnin lisäksi kuivapesulla.

Tuotteiden asennus on helppoa, sillä asennukseen ei käytetä liimaa ja yksittäiset palat ovat vaihdettavissa tarvittaessa. Mattoja on saatavilla lukuisissa eri väreissä ja niissä ei käytetä haitallisia väriaineita.  Palojen tyypillisin koko on 50x50cm.

Tekstiilipalamattojen etuna on yleisesti myös hyvä ääneneristävyys. Tuotteilla on arvostettu GUT sertifikaatti, jossa puolueettomasti on testattu ja osoitettu, etteivät matot sisällä haitallisia orgaanisia yhdisteitä, karsinogeenejä, raskasmetallivärejä, emissiopäästöjä (TVOC, VOC, SVOC) ja hajuja.

Valmistaja: Desso B.V, Taxandriaweg 15, 5142 PA Waalwijk, Netherlands/Hollanti, puh +31-416684100, www.desso.com, Suomessa edustajana Tarkett Oy.  

Interface / Heuga -tekstiilipalamatot

Laattapiste Oy on lattianpäällystetoimittaja, joka on erikoistunut julkisiin tiloihin kuten hotellit, ravintolat, ostoskeskukset, laivat, näyttelytilat, toimistot, päiväkodit, koulut, pankit ja atk-tilat jne. Laattapiste Oy:n maahantuomilla Interface / Heuga -tekstiilaatoilla on Allergiatunnus.  

Interface/Heuga tekstiililaatat
Tekstiililaatat ovat valmistettu korkealuokkaisesta 100 %:sta polyamiditekstiilikuiduista. Tekstiililaattojen pohjamateriaalina on CQuestBio-biokomposiitti, osassa on käytetty PVB:tä, joka on kierrätetyllä auton tuulilasin välissä olevalla kalvolla tehtyä materiaalia. Laatoissa oleva kuitu on ommeltu tiheästi ja kestävästi tekstiililaattoihin. Kaikilla tuotteilla on saksalainen GUT-sertifikaatti, joka vastaa kriteereiltään kotimaista M1-luokitusta, mutta pitää sisällään laajemmat kriteeriluokitukset. GUT-sertifikaatit ovat julkisesti tarkistettavissa. Jokaiselle mallistonimelle on omat sertifikaattinumerot ja niillä voi avoimesti selvittää testitulokset. Sertifikaattinumerot ovat löydettävissä tarvittaessa Interfacen sivuilta,www.interface.com/EU/en-GB/homepage, Tuotteet-osiosta, kunkin tuotteen Environmental Data Sheet. GUT ottaa kantaa haitallisiin aineisiin, päästöihin eli VOC/TVOC, SVOC:iin, karsinogeeneihin, kemikaaleihin, väriaineisiin jne. Lisäksi Interface / Heuga -tekstiililaatoilla on kotimainen M1-luokitus joka on perusvaatimus Allergiatunnuksen hakemiselle.

Tekstiililaattoja ei liimata alustaan vaan ne asennetaan kelluvina kiinni toisiinsa kierrätysmateriaalista valmistetuilla TacTiles-teippipaloilla. Interface / Heuga-tekstiililaatat on tarkoitettu alan ammattilaisen asennettaviksi. Asennustyössä noudatetaan sekä tuotekohtaisia asennusohjeita että SisäRYL 2013 mukaisia alustan vaatimuksia (mm. lujuus, suoruus, tasaisuus, suhteellinen kosteus). Alustaan ei saa jättää päästöjä aiheuttavia materiaaleja / epäpuhtauksia.  Asennuksen jälkeen tila tuuletetaan.

Tekstiililaattojen emissiot täyttävät päästökriteerit ja niiden pinta- ja pohjarakenne täyttävät materiaalikriteerit. Tekstiililaatat eivät pölyä eikä niistä irtoa kuitupölyä. Tekstiililaatan pienhiukkasten (PM 2,5 ja PM10 GUI-sertifikaatin mukaisesti) sidontakyky on erinomainen. Tekstiililaatan huolto on tehty mahdollisimman helpoksi. Siivoukseen riittää imurointi harjaavalla imurilla (hepa-suodatin). Tekstiililaattojen pesuun käy pelkkä vesi / lattianhoitokone ja tarvittaessa voi käyttää hoito-ohjeen mukaisia tuotteita tahrojen poistoon. Tekstiililaattojen käyttö ei vaadi normaalia tiheämpää siivousta kuin yleissiivous. Toimistokäytössä yritykset voivat valita siivoustiheyden oman käyttöasteensa mukaisesti.

Nykypäivän tekstiililaatat ovat täysin erilaisia verrattuna 70-luvun kokolattiamattoteknologiaan ja Interface / Heuga -tuotteet ovatkin ensimmäiset tekstiililaatat, jotka ovat saaneet Allergiatunnuksen.

Maahantuoja ja jälleenmynti: Laattapiste Oy. 

Timberwise-parketit

Kotimainen lattiavalmistaja Timberwise Oy on saanut ensimmäisenä lattiavalmistajana Allergiatunnuksen käyttöoikeuden parketeille.

1-säleiset parketit
Timberwise-parketit ovat korkealuokkaisia ja päästövapaita lattiamateriaaleja, joiden valmistuksessa ei ole myöskään käytetty lainkaan formaldehydipitoisia käsittelyaineita. Parketit valmistetaan neljästä puulajista: tammesta, saarnesta, lehtikuusesta sekä männystä. Timberwise ei käytä lainkaan eksoottisia puulajeja eettisin perustein.

Parkettien allergianäkökulmaa on tarkasteltu asiantuntijoiden näkökulmasta erityisesti valmiin tuotteen päästöjen eli haihtuvien orgaanisten hajujen sekä käytettyjen värjäysmenetelmien ja liimojen osalta. Timberwise parkettien päästöt alittavat ja täyttävät vaaditut allergianäkökulmat ja ovat täten soveltuvia myös vaativiin sisustuskohteisiin, joissa lämpötilat ja ilmankosteus vaihtelee suuresti. Kaikki Timberwisen käyttämä puu tulee EU-alueelta ja vähintään kaksi kolmasosaa on kotimaista raaka-ainetta.

Vähäpäästöiset parketit lisäävät asumismukavuutta ja mahdollistavat nopeankin sisäänmuuton kohteeseen, johon on vasta asennettu uusi lattia. kaikissa Allergiatunnuksen saaneissa parketeissa on vankka, ristiinliimattu kolmikerrosrakenne, jonka välirakenteessa on käytetty kestävyyttä parantavaa suomalaista koivuvaneria yleisesti käytetyn havuvanerin sijaan. Kaikki 150 mm ja 185 mm leveät lankkuparketit ovat saatavissa lukkopontilla, joten niitä ei tarvitse liimata lattiaan kiinni, mikä osaltaan lisää viihtyisyyttä, kun ylimääräisiä kemikaaleja ei ole tarpeen käyttää lattian asennuksessa.

Parketeista löytyy runsaasti erilaisia väri- ja pintatuntuvaihtoehtoja.

Valmistaja: Timberwise Oy, Juvantie 222, PL 99, 32201 Loimaa, puh. 02-7636420, info@timberwise.fi, www.timberwiseparketti.fi

Sivua päivitetty viimeksi: 4.10.2022