Lattiamateriaalit

Desso Ecobase -tekstiilipalamatot

Hollantilainen Desso –yhtiö on saanut Allergiatunnuksen Desso EcoBase- tekstiilipalamatoille. Desso on maailman johtavia julkisten tilojen lattiapäällystetoimittajia. Tekstiilipalamatot soveltuvat käytettäväksi julkisten tilojen lisäksi myös kotitiloissa.

Tekstiililaatat eli irtoasennettavat palamatot ovat 100% lyhyttä tiivisnukkaista nailonia ja niissä on polyolefiinipohjainen pohjakerros, joka voidaan kierrättää 100%:sesti osana omaa tuotantoprosessia. Materiaaleissa ei käytetä herkistäviä ainesosia ja haihtuvat orgaaniset yhdistemäärät alittavat Allergiatunnuskriteerit eli niistä ei muodostu haitallisia päästöjä huonetiloihin. Mattojen pölynsidontakyky on erinomainen ja ne voidaan puhdistaa imuroinnin lisäksi kuivapesulla.

Tuotteiden asennus on helppoa, sillä asennukseen ei käytetä liimaa ja yksittäiset palat ovat vaihdettavissa tarvittaessa. Mattoja on saatavilla lukuisissa eri väreissä ja niissä ei käytetä haitallisia väriaineita.  Palojen tyypillisin koko on 50x50cm.

Tekstiilipalamattojen etuna on yleisesti myös hyvä ääneneristävyys. Tuotteilla on arvostettu GUT sertifikaatti, jossa puolueettomasti on testattu ja osoitettu, etteivät matot sisällä haitallisia orgaanisia yhdisteitä, karsinogeenejä, raskasmetallivärejä, emissiopäästöjä (TVOC, VOC, SVOC) ja hajuja.

Valmistaja: Desso B.V, Taxandriaweg 15, 5142 PA Waalwijk, Netherlands/Hollanti, puh +31-416684100, www.desso.com, Suomessa edustajana Tarkett Oy.  

Interface / Heuga -tekstiilipalamatot

Kotimainen maahantuoja Projektimatto Oy on saanut Allergiatunnuksen Interface-tekstiilpalamatoille. Projektimatto Oy on julkisten tilojen lattiapäällystetoimittaja, joka on erikoistunut toimistojen lattiapinnotteisiin. Kohteita ovat mm. hotellit, ravintolat, tavaratalot, laivat, näyttelytilat, toimistot, päiväkodit, koulut, pankit ja atk-tilat.

Interface/Heuga laatat
Tekstiililaatat eli irtoasennettavat palamatot ovat valmistettu korkealuokkaisesta 100%:sta polyamidi tekstiilikuiduista. Mattojen pohjamateriaalina on Graflex, osassa on käytetty PVB:tä, joka on kierrätetyllä auton tuulilasin välissä olevalla kalvolla tehtyä materiaalia. Kaikilla tuotteilla on saksalainen GUT-sertifikaatti, joka vastaa kriteereiltään kotimaista M1 -luokitusta, mutta pitää sisällään laajemmat kriteeriluokitukset. GUT-sertifikaatit ovat julkisesti tarkistettavissa, Heuga-sertifikaatit ja testitulokset ovat saatavilla sertifikaattinumerolla. Jokaiselle mallistonimelle on omat sertifikaattinumerot ja niillä voi avoimesti selvittää testitulokset. Heuga-sertifikaattinumerot ovat löydettävissä tarvittaessa Interfeucen sivuilta / environmental data sheet. GUT ottaa kantaa haitallisiin aineisiin, päästöihin eli VOC/TVOC, SVOC:iin, karsinogeeneihi, kemikaaleihin, väriaineisiin jne. 

Mattoja ei tule liimata, eikä niitä tarvitse liimata. Mattopalat voidaan asentaa sellaisenaan tai käyttää apuna TacTile teippipalaa, joka on tehty kierrätetystä materiaalista.

Tuotteiden päästöt täyttävät päästökriteerit ja laattojen pinta- ja pohjarakenne materiaalikriteerit. Matot eivät sisällä haitallisia kemikaaleja ja ne eivät pölyä eikä niistä irtoa kuitupölyä. Tuotteiden asennus ja huollettavuus on toteutettu mahdollisimman helpoksi. Siivoukseen riittää imurointi, mutta ne kestävät myös vesipesua.  Tekstiililaattojen pesuun riittää pelkkä vesi ja tarvittaessa voi käyttää myös valitsemiaan pesuaineita tahrojen poistoon. Tekstiililaattojen käyttö ei siis vaadi normaalia tiheämpää siivousta kuin yleissiivous. Toimistokäytössä yritykset voivat valita siivoustiheyden oman käyttöasteensa mukaisesti. Imurointiin riittää keskuspölynimuri tai hepa-suodattimella varustettu pölynimuri.

Tekstiililaatat ovat muuttuneet huomattavasti 70-luvun kokolattiamattoteknologiasta ja Interface&Heuga-matot ovatkin ensimmäisiä tekstiililaattoja, jotka ovat saaneet Allergiatunnuksen. Laatoissa oleva kuitu on ommeltu tiheästi ja kestävästi palalaattoihin.

Maahantuoja ja jälleenmynti: Laattapiste Oy. 

Timberwise-parketit

Kotimainen lattiavalmistaja Timberwise Oy on saanut ensimmäisenä lattiavalmistajana Allergiatunnuksen käyttöoikeuden parketeille.

1-säleiset parketit
Timberwise-parketit ovat korkealuokkaisia ja päästövapaita lattiamateriaaleja, joiden valmistuksessa ei ole myöskään käytetty lainkaan formaldehydipitoisia käsittelyaineita. Parketit valmistetaan neljästä puulajista: tammesta, saarnesta, lehtikuusesta sekä männystä. Timberwise ei käytä lainkaan eksoottisia puulajeja eettisin perustein.

Parkettien allergianäkökulmaa on tarkasteltu asiantuntijoiden näkökulmasta erityisesti valmiin tuotteen päästöjen eli haihtuvien orgaanisten hajujen sekä käytettyjen värjäysmenetelmien ja liimojen osalta. Timberwise parkettien päästöt alittavat ja täyttävät vaaditut allergianäkökulmat ja ovat täten soveltuvia myös vaativiin sisustuskohteisiin, joissa lämpötilat ja ilmankosteus vaihtelee suuresti. Kaikki Timberwisen käyttämä puu tulee EU-alueelta ja vähintään kaksi kolmasosaa on kotimaista raaka-ainetta.

Vähäpäästöiset parketit lisäävät asumismukavuutta ja mahdollistavat nopeankin sisäänmuuton kohteeseen, johon on vasta asennettu uusi lattia. kaikissa Allergiatunnuksen saaneissa parketeissa on vankka, ristiinliimattu kolmikerrosrakenne, jonka välirakenteessa on käytetty kestävyyttä parantavaa suomalaista koivuvaneria yleisesti käytetyn havuvanerin sijaan. Kaikki 150 mm ja 185 mm leveät lankkuparketit ovat saatavissa lukkopontilla, joten niitä ei tarvitse liimata lattiaan kiinni, mikä osaltaan lisää viihtyisyyttä, kun ylimääräisiä kemikaaleja ei ole tarpeen käyttää lattian asennuksessa.

Parketeista löytyy runsaasti erilaisia väri- ja pintatuntuvaihtoehtoja.

Valmistaja: Timberwise Oy, Juvantie 222, PL 99, 32201 Loimaa, puh. 02-7636420, info@timberwise.fi, www.timberwiseparketti.fi

Sivua päivitetty: 20.1.2020