Miten suhtautua, jos joku yritys mainitsee, ettei tarvitse Allergiatunnusta tai, että Allergiatunnus maksaa?

24.4.2023

Silloin tällöin saamme kyselyjä valtakunnalliseen allergianeuvontaan tai Allergiatunnussivujen palautteiden kautta, jotka koskevat sitä, että miksi jokin yritys korostaa ettei tarvitse Allergiatunnusta tai etteivät he ole hakeneet sitä koska se maksaa? 

Vastauksena: 

Jos joku yritys mainostaa, etteivät he tarvitse Allergiatunnusta, se voi johtua siitä, että moni kuluttaja tiedustelee sitä heiltä ja yritys ei ole halukas hakemaan Allergiatunnusta. Koska Allergiatunnus on vapaaehtoinen, mutta sen hakemiseen tulee toimittaa tarkat 100% materiaalitiedot sertifikaatteineen, pitoisuuksineen ja todistuksineen, niin se voi olla joillekin yrityksille ison työn takana koska heillä voi olla käytössä niin monta alihankkijaa, että kaikkien tietojen pyyntäminen ottaa aikaa ja välttämättä he eivät koskaa saa kaikkia tietoja. Voi olla myös niin, että yrityksen käyttämät materiaalit eivät täytä kaikkia lääketieteellisiä allergiakriteereitä tai he voivat käyttää aineita, joita ei sallita ja yritys tiedostaa tämän. Yksi esimerkki on liimat huonekaluteollisuudessa. 

Voi myös olla, että yritys ei halua profiloitua vastuullisuudessaan allergiaterveysasioiden taakse, jos se vaikka yrityksen mielestä ohjaa heille asiakkaita, joita he eivät pidä kohderyhmänään. Syitä voi olla monia. Mutta harvoin yrityksellä on tarvetta korostaa, että miksi heillä ei ole jotain yhteistyötä, sillä jos tuotteet ovat hyviä, niin tällöin niiden vertaileminen johonkin yhteistyömalliin ei ole merkityksellistä. 

Kustannuksista:

Jos yritys mainitsee, etteivät he ole hakeneet tunnusta koska se maksaa. Pitää täysin paikkansa, että yrityksen kaikki materiaalit ja pitoisuudet tulee analysoida ja harva ihotautilääkäri, allergologi tai kemisti tutkii Suomessa ilmaiseksi yritykselle lääketieteellisesti asioita. Tästä muodostuu kustannuksia ja asiantuntijatyö kustantaa yritykselle, jotta saadaan lääketieteellinen hyväksyntä tai hylkäys. Allergia-, iho- ja astmaliitto antaa paljon maksutonta konsultointitukea niin kuluttajille, yrityksille, kauppiaille, oppilaitoksille jne. Jokainen yritys saa myös hyväksynnästä Allergiatunnuksen käyttöoikeussopimuksen, joka on kerrallaan voimassa kaksi vuotta. Tähän sopimukseen kuuluu käyttöoikeusmaksu, joka käytetään suoraan allergiakriteerityöhön, selvityksiin, seurantaan, tutkimustoimintaan ja liiton edunvalvontatyöhön, johon Allergiatunnustyö perustuu.