Usein kysyttyä

Miksi tuotepakkauksessa ei ole myymälässä Allergiatunnusta vaikka tuote on mainittu Allergiatunnus internetsivuilla?
Yrityksillä on mahdollisuus valita Allergiatunnuksen käyttöpaikka. Tästä syystä esimerkiksi kansainvälisissä tuotemerkeissä tunnus ei esiinny välttämättä lainkaan tuotepakkauksessa, mutta sitä vastoin myymälämainonnassa, lehtimainoksissa, tv-mainoksissa tai muussa kampanjamateriaalissa.

Miksi tuotteessa on Allergiatunnus vaikka tuotetta ei ole mainittu internetsivuilla?
Jokaisella hyväksytyllä tuotteella on Allergiatunnuksen käyttöoikeus voimassa kerrallaan 2 vuotta. Jos tuotteessa ei tapahdu muutoksia, jotka vaikuttaisivat hyväksyntään myös jatkossa, toteutetaan käyttöoikeudesta aina 2 vuotinen jatkosopimus. Mikäli yritys kuitenkin luopuu Allergiatunnuksen käyttöoikeudesta (tuotteen valmistus lopetetaan tai koostumusta muutetaan tms.), heillä on oikeus Allergiatunnuksen käyttöoikeuden päättymisen jälkeen myydä Allergiatunnuksella varustetut tuotteet markkinoilta 4-6kk aikana. Mikäli tunnus esiintyy tuotteessa vielä tämän jälkeen, on kyseessä tunnuksen väärinkäyttö ja yritys saa tästä sakkosanktion.

Miten Allergiatunnuksen käyttöä valvotaan?
Yrityksen, jolla on tunnuksen käyttöoikeus tuotteissaan, tulee toimittaa Allergia- ja Astmaliitolle ennakkoon hyväksyttäväksi kaikki markkinointi- ja mainosmateriaalit, tuotepakkaukset ja muut myynninedistämismateriaalit joissa Allergiatunnusta käytetään hyödyksi. Lisäksi tunnuksen käyttöä valvotaan pistokokein myymälöissä. Myös aktiivisten kuluttajien kautta saatu palaute auttaa Allergia- ja Astmaliittoa valvonnassa.

Mitä etua on Allergiatunnuksesta?
Allergiatunnus auttaa valitsemaan tuotteita, jotka ovat asiantuntijoiden tutkimia ja läpikäymiä siten, että niiden ainesosiin ja materiaaleihin on perehdytty viimeisimmän tutkimustiedon valossa. Tuotteet eivät sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia ja soveltuvat käytettäväksi myös herkälle iholle tai hengitystieoireista kärsivälle.

Miksi ostamani Allergiatunnustuote ei joskus olekaan täysin hajuton?
 Allergiatunnustuotteet eivät saa sisältää hajusteita, joten tuotteen ainesosaluettelossa ei tule esiintyä sanoja parfum, aroma tai fragnance. Mikäli tuote selkeästi "tuoksuu" hajustetulle, tulee tuotteesta toimittaa palaute sekä Allergia- ja Astmaliitolle osoitteeseen markkinointi(at)allergia.fi että tuotteen valmistajalle. Allergiatunnuksen käyttöoikeussopimuksen piirissä tutkitaan aina tapauskohtaisesti, ettei tuotteen valmistuksen yhteydessä ole tapahtunut tuotannollinen virhe.

Tuotteiden raaka-aineilla on myös ns. ominaistuoksu. Allergiatunnustuotteissa valmistajat valitsevat mahdollisimman hajuttomia iho- ja hengitystieystävällisiä raaka-aineita. Pyykinpesuaineissa ns. hajuttoman saippuan ominaistuoksu on joskus tunnistettavissa, kyse on hyvin yksilöllisistä eroista. Pyykinpesunesteissä vastaavaa ominaisuutta ei ole tunnistettavissa. Hajusteeton ei välttämättä ole aina tästä syystä täysin hajuton. Ihminen tunnistaa eri hajut eri tavoin.