Huonekalut, patjat ja vuodevaatteet

Huonekalut, patjat ja vuodevaatteet

Tuotteet eivät saa sisältää yleisesti ärsyttäviä/herkistäviä väriaineita, täytteitä, verhoilumateriaaleja, liimoja, lakkoja, maaleja, vetoketjuja, kuminauhoja jne. Materiaaleista on ilmoitettava pitoisuudet, colori-indeksinumerot sekä formaldehyditiedot.

Tuotteiden materiaalien, kuten runko- ja pintamateriaalien tulee täyttää vähäpäästöisyyden, kuten esimerkkinä suomalainen M1-luokka. Tuotteiden tulee olla yleisesti nikkelittömiä ja eivätkä ne saa sisältää luonnonkumia. Lisäksi tekstiilipintaiset huonekalut tulee olla pintamateriaaleiltaan mahdollisimman sileäpintaisia, hengittäviä, pölyämättömiä ja pölyä keräämättömiä sekä vesipesun, nihkeäpyyhinnän ja imuroinnin kestäviä. Tekstiileiltä edellytetään Ökö-Tex sertifikaattia.

Sijauspatjoissa ja sohvatyynyissä tulee olla irrotettavissa oleva verhoilu, joka kestää 60C vesipesun. Myös vuodevaatteilta edellytetään 60C vesipesua. Patjoissa ei saa olla käytettynä pintakäsittelyaineita, joilla väitetään ehkäisevän esimerkiksi pölypunkkeja, viruksia tai bakteereja. Myöskään itse tuotteessa ei saa olla materiaaleja, jotka olisivat käsiteltyjä siten, että niillä olisi vastaava vaikutus kuin erillisillä kemiallisilla pintakäsittelyillä. Vaahtomuoveilla tulee olla CertiPur, Ökö-Tex sertifikaatti. Patjoiden päästöille ollaan kehittelemässä testikriteeristöä ja patjojen ominaishajujen merkitystä ihmisten terveydelle ollaan selvittämässä. Silkki ei sovellu Allergiatunnusmateriaaliksi vuodevaatteissa tai tyynyissä, mikäli se ei kestä 60 asteen vesipesua.

Viskoelastinen-patja ja kemikaaliherkkyys

Viskoelastisia eli älyvaahto-patjoja ei suositella ensisijaisesti ympäristöherkille (monikemikaaliyliherkkä, tuoksuyliherkkä, homealtistunut) ihmisille. Ohjeistus liittyy uuden viskoelastisen materiaalin muita voimakkaampaan ominaistuoksuun. On havaittu, että toistaiseksi tuntemattomasta syystä viskoelastinen materiaali saattaa ajoittain "tuoksua uudelle" määrittelemättömän ajan. Aika voi olla muutaman päivän tai jopa viikkoja. Uutuuden haju voi olla voimakkaimmillaan juuri ensimmäisinä päivinä, kun tuotteen avaa kuljetuksen aikana käytetystä likaantumista estävästä muovisuojakääreestä. 

Viskoelastinen materiaali soveltuu allergisille materiaalien näkökulmasta, mutta erityisesti ympäristöherkkä voi aistia tuotteessa muita voimakkaammin "uutuudenhajua". Tuotteen materiaaleissa ei käytetä hajustekemikaaleja. Ympäristöherkän ihmisen kannattaa tutustua tuotevalikoimiin laajasti, vaikka älyvaahtomateriaali on tällä hetkellä hyvin suosittu materiaali esimerkiksi sijauspatjoissa. 

Suomessa ei toistaiseksi ole huonekaluille ja patjoille olemassa matalapäästöisyystestauksia. Asiasta ovat tietoisia myös Tukes ja Valvira ja yhteistyössä pyritään löytämään ratkaisua patjojen päästöarviointia varten. 

Sivua päivitetty viimeksi: 26.4.2020