Huonekalut, patjat ja vuodevaatteet

Huonekalut, patjat ja vuodevaatteet

Kriteerit

Tuotteet eivät saa sisältää:

  • Hajusteita, luonnonkumia, formaldehydiä, raskasmetallivärejä, nikkeliä
  • Yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia tai korkeita pitoisuuksia.
  • Tuotteissa ei saa olla käytettynä antibacterial viimeistelyaineita, lianestoaineita, pölypunkkienestoaineita tai muita pintakäsittelyaineita
  • Homeenestoaineita (koskee erityisesti tuontituotteita).
  • Liimoja ja lakkoja

Muut vaatimukset:

Tuotteet tulevat olla pestävissä korkeapesulämpötiloissa, 60C

Kankaan tulisi olla kudottu kaksiakseliseen sidokseen ja sen tulisi olla yhtä monta metriä kuin loimilangat. Pintamateriaalin tulisi olla 100% puuvillaa. Kun langan paksuus on Nm 40, kankaan tiheydessä on oltava vähintään 280 lankaa/neliö/tuuma (kansainvälinen määritelmä). Sama tiheys on saavutettava, vaikka käytetään ohuempaa lankaa, esimerkiksi Nm 60. 

Tuotteita tutkitaan siitä näkökulmasta, että tuotteet ovat jokapäiväisessä läheisyydessä ihmisten ihoon ja hengitysteihin. Ihminen viettää päivittäin vuoteessa noin 8h. Kuluttajat ovat tiedustelleet useita vuosia neuvoa tuotteiden materiaaleista ja niiden soveltuuvedesta heidän oireet huomioiden. 

Allergiatunnuksen tarkoituksena on auttaa kuluttajia ostopäätöksen tekemisessä jakamalla tietoa tuotteissa käytetyistä aineista, materiaaleista ja valmistustavasta. Allergiatunnuksen käyttöoikeuden saaneet valmistajat kiinnittävät valmistuksessa erityisesti huomiota myös valmiin tuotteen ilmaantumiseen ennen kuluttajalle toimittamista. 

Käytetyistä materiaaleista ja kemikaaleista on aina ilmoitettava selkeä taulukko pitoisuuksista, inci-nimistä, valmistajista, sertifikaateista jne. Valmistajan tulee toimittaa formaldehyditiedot sekä todistus, ettei tuotteissa ole viimeistelyaineita. Kuluttajakäyttöön tarkoitetuissa huonekaluissa, kuten sängyissä ja patjoissa ei saa olla käytettynä palonsuoja-aineita. Tuotteiden tulee kestää toistuvaa korkeapesulämpötilaa, joka on vähintään 60C. 

Tuotteiden materiaalien, kuten runko- ja pintamateriaalien tulee täyttää vähäpäästöisyyden, kuten esimerkkinä suomalainen M1-luokka tai vastaava kansainvälinen luokitus. Tuotteiden tulee olla yleisesti nikkelittömiä ja eivätkä ne saa sisältää luonnonkumia. Nikkelitodistus tulee toimitaa koskien vetoketjuja, niittejä, nauloja ja muita mahdollisia metalliosia. Lisäksi tekstiilipintaiset huonekalut tulee olla pintamateriaaleiltaan mahdollisimman sileäpintaisia, hengittäviä, pölyämättömiä ja pölyä keräämättömiä sekä vesipesun, nihkeäpyyhinnän ja imuroinnin kestäviä. Tekstiileiltä edellytetään Ökö-Tex sertifikaattia, jossa on osoitettu, etteivät tuote sisällä formaldehydiä ja muita terveydelle haitallisia aineita. 

Sijauspatjoissa ja sohvatyynyissä tulee olla irrotettavissa oleva verhoilu, joka kestää 60C vesipesun. Patjoissa ei saa olla käytettynä pintakäsittelyaineita, joilla väitetään ehkäisevän esimerkiksi pölypunkkeja, viruksia tai bakteereja. Myöskään itse tuotteessa ei saa olla materiaaleja, jotka olisivat käsiteltyjä siten, että niillä olisi vastaava vaikutus kuin erillisillä kemiallisilla pintakäsittelyillä. Vaahtomuoveilla tulee olla CertiPur, Ökö-Tex sertifikaatti. Silkki ei sovellu Allergiatunnusmateriaaliksi vuodevaatteissa tai tyynyissä, mikäli se ei kestä 60 asteen vesipesua.

Viskoelastinen-patja ja kemikaaliherkkyys

Viskoelastisia eli älyvaahto-patjoja ei suositella ensisijaisesti ympäristöherkille (monikemikaaliyliherkkä, tuoksuyliherkkä, homealtistunut) ihmisille. Ohjeistus liittyy uuden viskoelastisen materiaalin muita voimakkaampaan ominaistuoksuun. On havaittu, että toistaiseksi tuntemattomasta syystä viskoelastinen materiaali saattaa ajoittain "tuoksua uudelle" määrittelemättömän ajan. Aika voi olla muutaman päivän tai jopa viikkoja. Uutuuden haju voi olla voimakkaimmillaan juuri ensimmäisinä päivinä, kun tuotteen avaa kuljetuksen aikana käytetystä likaantumista estävästä muovisuojakääreestä. 

Viskoelastinen materiaali soveltuu allergisille materiaalien näkökulmasta, mutta erityisesti ympäristöherkkä voi aistia tuotteessa muita voimakkaammin "uutuudenhajua". Tuotteen materiaaleissa ei käytetä hajustekemikaaleja. Ympäristöherkän ihmisen kannattaa tutustua tuotevalikoimiin laajasti, vaikka älyvaahtomateriaali on tällä hetkellä hyvin suosittu materiaali esimerkiksi sijauspatjoissa. 

Suomessa ei toistaiseksi ole huonekaluille ja patjoille olemassa matalapäästöisyystestauksia. Asiasta ovat tietoisia myös Tukes ja Valvira ja yhteistyössä pyritään löytämään ratkaisua patjojen päästöarviointia varten. 

Sivua päivitetty viimeksi: 17.2.2021