Hae Allergiatunnusta!

Elintarvikkeet

Elintarvikkeet

Kriteerit

Tuotteet eivät saa sisältää:

  • kananmunaa
  • pähkinöitä
  • siemeniä
  • kalaa
  • maitoa
  • vehnää tai ruista  
  • yleisesti herkistäviä aineita (rikkiyhdisteitä)

Muut vaatimukset:

  • Tuotteiden valmistusprosessin tulee olla kontaminaatioriskitön
  • Tuottesta on ilmoitettava valmistusprosessi, ainesosien varastointi sekä käytttyjen ainesosien pitoisuudet ja alkuperä
  • Tehtaalla on omavalvontasuunnitelma, jossa huomioitu allergiariskit
  • Mikäli tehtaalla valmistetaan muitakin kuin mahdollisia Allergiatunnustuotteita, edellytetään, että Allergiatunnustuotteet valmistetaan päivän ensimmäisenä tai eri päivänä kuin muut tuotteet
  • Tuotteiden valmistustilat, varastointi sekä logistiikka tulee olla mahdollista tarkistaa

Erityisruokavaliota noudattavat kuluttajat ovat valveutuneita ja seuraavat myös "saattaa sisältää" -pakkausmerkintöjä. Allergiatunnuksen tarkoituksena on auttaa kuluttajia löytämään tuotepakkausista tietoa, jonka avulla heidän on helpompi arvioida voiko tuote soveltua hänen ruokavalioon ilman allergiariskiä. 

Elintarvikkeiden arvionnissa perehdytään aineosien ja valmistusprosessin lisäksi pakkausmerkintöhin ja valmistajia avustetaan tuoteinformaation jaossa ruoka-allergisille. Pakkauksissa ja ruoan yhteydessä pyritään välttämään -ton päätteisiä termejä. Niiden asemasta korostetaan selkeästi mikäli tuotteessa on jotain 14:sta yleisimmästä allergiaa aiheuttavasta ruoka-aineesta.  

Allergeenien merkitsemistä koskevat määräykset ovat asetuksessa pakkausmerkinnöistä 1084/2004. Luettelo allergeeneista, joita tuotteessa ei saa olla, pitää tehdä ko. määräyksen mukaiseksi.