Elintarvikkeet

Elintarvikkeet

Kriteerit

Tuotteet eivät saa sisältää:

  • Tuotteet käsittellään yksittäisinä allergiaryhminä koskien, että onko tuote viljaton, maidoton tai soijaton
  • Kananmunaa, pähkinöitä, siemeniä, kalaa
  • Yleisesti herkistäviä aineita (rikkiyhdisteitä)

Muut vaatimukset:

Tuotteiden valmistusprosessin tulee olla kontaminaatioriskitön

Tuotteiden valmistustilat, varastointi ja logistiikka auditoidaan ja tarkistetaan

Tuotteita arvioidaan siitä näkökulmasta, soveltuvatko ne erityisruokavaliiota noudattavien ruokavalioon ja eivät sisällä allergiariskiä kontaminaatioriskin kautta. Kuluttajat tiedustelevat usein pakkausmerkinnöistä koskien "saattaa sisältää". Allergiatunnuksen tarkoituksena on auttaa kuluttajia löytämään tuotepakkausista tietoa, jonka avulla heidän on helpompi arvioida voiko tuote soveltua hänen ruokavalioon ilman allergiariskiä. 

Elintarvikkeiden arvionnissa perehdytään myös pakkausmerkintöhin, joista vastaa Ruokavirasto ja valmistajia avustetaan tuoteinformaation jaossa ruoka-allergisille. Pakkauksissa ja ruuan yhteydessä pyritään välttämään käyttämästä -ton päätteisiä termejä, vaan korostamaan selkeästi mikäli tuotteessa on jotain 14:sta yleisimmästä allergiaa aiheuttavasta ruuasta. 

Tuotteesta on  ainailmoitettava ia kuvattava valmistusprosessi, ainesosien varastointi sekä käytettyjen ainesosien pitoisuudet ja niiden alkuperä. Valmistajalta edellytetään tehtaan osalta omavalvontasuunnitelma, jossa huolehditaan, ettei mahdollisia muussa tuotannossa käytettäviä allergiaa/yliherkkyyttä aiheuttavia aineita pääse sekoittumaan tarkoitettuihin elintarvikkeisiin (kontaminaatioriski). Mikäli tehtaalla valmistetaan muitakin kuin mahdollisia Allergiatunnustuotteita, edellytetään, että Allergiatunnustuotteet valmistetaan päivän ensimmäisenä tuote-eränä tai eri päivänä kuin muut tuotteet. Allergeenien merkitsemistä koskevat määräykset ovat asetuksessa pakkausmerkinnöistä 1084/2004. Luettelo allergeeneista, joita tuotteessa ei saa olla, pitää tehdä ko. määräyksen mukaiseksi. 

Sivua päivitetty viimeksi: 17.2.2021