Kriteerit

Allergiatunnuksen kriteerit ovat laadittu yhteistyössä ulkopuolisten asiantuntijoiden ja puolueettomien tutkimuslaitosten tutkijoiden kanssa.Tuoteryhmiä koskevat kriteerit ovat analyysissä joka kerta, sillä jokaisella käsittelykerralla tuote analysoidaan aina päivittäisen tilanteen ja saatujen lääketieteellisten tilastojen valossa. 

Aurinkovoiteet, hiustenhoito-, ihonhoito-  ja kosmetiikkatuotteet

Tuotteet eivät saa sisältää hajusteita (parfum, aroma, fragnance tai yksittäisiä hajustekemikaaleja), yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia tai niiden pitoisuuksia, eikä niissä ole hyväksyttyä käyttää mykerökukkaisten kasvien ainesosia. Kiellettyjä aineita ovat esim. fenyleenidiamiinit, kalvonmuodostajat, metalliepäpuhtaudet, formaldehydi ja sen vapauttajat sekä eteeriset öljyt. Tuotteiden raaka-aineiden tulee olla puhtaita ja korkealuokkaisia ja niistä tulee tarvittaessa toimittaa laatutodistukset. Tuotteessa käytetyistä aineista on ilmoitettava INCI-nimi, cas-numero sekä pitoisuudet. Tuotteissa on erinäisiä raaka-aineita, joille on asetettu maksimipitoisuusrajoja, esimerkkinä säilöntäaine phenoxyethanolin sallittu pitoisuus tulee olla <0.699%. 

Elintarvikkeet

Tuotteet käsitellään yksittäisinä allergiaryhminä (esim. viljaton, maidoton ja soijaton). Tuotteet eivät saa sisältää kananmunaa, pähkinöitä, siemeniä, kalaa eikä yleisesti herkistäviä aineita, kuten rikkiyhdisteitä. Tuotteesta on ilmoitettava/kuvattava valmistusprosessi, ainesosien varastointi sekä käytettyjen ainesosien pitoisuudet. Valmistajalta edellytetään tehtaan osalta omavalvontasuunnitelma, jossa huolehditaan, ettei mahdollisia muussa tuotannossa käytettäviä allergiaa/yliherkkyyttä aiheuttavia aineita pääse sekoittumaan tarkoitettuihin elintarvikkeisiin (kontaminaatioriski). Mikäli tehtaalla valmistetaan muitakin kuin mahdollisia Allergiatunnustuotteita, edellytetään, että Allergiatunnustuotteet valmistetaan päivän ensimmäisenä tuote-eränä tai eri päivänä kuin muut tuotteet. Allergeenien merkitsemistä koskevat määräykset ovat asetuksessa pakkausmerkinnöistä 1084/2004. Luettelo allergeeneista, joita tuotteessa ei saa olla, pitää tehdä ko. määräyksen mukaiseksi. Tehtaan tiloissa toteutetaan auditointikäynti.

Hotellit

1. Tupakointikielto
Hotellin tulee olla valtaosaan savuton. Mikäli hotellissa on tupakointihuoneita, niiden sijainti tulee olla yhtenäisellä alueella hotellia ja varmistaa riittävä ilmanvaihto muihin tiloihin. Tupakointihuoneita varten hotellin siivouksessa tulee olla erilliset omat siivousvälineet. 

2. Eläinkielto
Mikäli hotellissa on eläinhuoneita, niiden sijainti tulee olla yhtenäisellä alueella yhdessä kerroksessa. Eläinhuoneita varten hotellin siivouksessa tulee olla erilliset omat siivousvälineet. 

3. Ilmanvaihto
• ilmanvaihdon on läpäistävä ilmavirtojen tulo- ja poistoilmavirtojen ohjearvot  (10l/s, hlö ja 1l/s,m2)
• ilmanvaihtojärjestelmä puhdistetaan 5 vuoden välein ja huolletaan säännöllisesti
• tuloilman suodatus tulee on vähintään luokkaa F 7
• lämpötila huoneissa on talvella 21,5C +-1C, kesällä <27C (säädettävissä)

4. Sisustus- ja pintamateriaalit
• pinnat ovat vähän pölyä kerääviä ja helposti puhdistettavissa
• sisustustekstiilit ovat sileäpintaisia ja vesipestäviä
• vuodevaatteet ovat hyväkuntoisia ja 60 asteessa vesipestäviä
• huoneissa ei ole aitoja huonekasveja (valikoituna löytyy myös soveltuvia)
• uudisrakentamisessa/remontoinneissa käytetään M1-luokan täyttäviä rakennusmateriaaleja

5. Siivous
• käytettävät pesu- ja puhdistusaineet ovat hajusteettomia
• käytettävät siivousvälineet ovat puhtaat ja imurina keskuspölynimuri tai hepa-suodattimella varustettu pölynimuri
• huoneissa suoritetaan päivittäinen siivous käyttöasteen mukaisesti nihkeäpyyhinnällä
• yläpölyt pyyhitään tarpeen mukaisesti (suositus puolivuosittain)
• vuodevaatteet pestään huoneiden käyttöasteen mukaisesti (vuosittain)
• muut sisustustekstiilit imuroidaan tai pestään tarpeen mukaisesti (vuosittain)

6. Henkilöhygieniatuotteet hajusteettomia kylpyhuoneiden henkilöhygieniatuottet ovat saatavilla myös hajusteettomina versioina.

Allergiatunnusta voivat hakea hotellit, kylpylät, laivat ja muut majoituspalvelut, joiden huoneissa on selkeä allergianäkökulma.  Hakemukseen tulee merkitä asiantuntijakäsittelyä varten yllämainituista kriteereistä yksityiskohtaiset tilannetiedot. Hotellikriteerien avulla parannetaan majoituspalveluiden viihtyisyyttä, joissa on huomioitu kaikki asiakkaat. Hotelli, joka on kiinnittänyt huomiota hotellikriteereihin mahdollistaa myös allergisten matkustusmahdollisuudet Suomessa.

Huonekalut, patjat ja vuodevaatteet

Tuotteet eivät saa sisältää yleisesti ärsyttäviä/herkistäviä väriaineita, täytteitä, verhoilumateriaaleja, liimoja, lakkoja, maaleja, vetoketjuja, kuminauhoja jne. Materiaaleista on ilmoitettava pitoisuudet, colori-indeksinumerot sekä formaldehyditiedot. Tuotteiden materiaalien, kuten runko- ja pintamateriaalien tulee täyttää vähäpäästöisyyden, kuten esimerkkinä suomalainen M1-luokka. Tuotteiden tulee olla yleisesti nikkelittömiä ja eivätkä ne saa sisältää luonnonkumia. Lisäksi tekstiilipintaiset huonekalut tulee olla pintamateriaaleiltaan mahdollisimman sileäpintaisia, hengittäviä, pölyämättömiä ja pölyä keräämättömiä sekä vesipesun, nihkeäpyyhinnän ja imuroinnin kestäviä. Tekstiileiltä edellytetään Ökö-Tex sertifikaattia. Sijauspatjoissa ja sohvatyynyissä tulee olla irrotettavissa oleva verhoilu, joka kestää 60C vesipesun. Myös vuodevaatteilta edellytetään 60C vesipesua. Patjoissa ei saa olla käytettynä pintakäsittelyaineita, joilla väitetään ehkäisevän esimerkiksi pölypunkkeja, viruksia tai bakteereja. Myöskään itse tuotteessa ei saa olla materiaaleja, jotka olisivat käsiteltyjä siten, että niillä olisi vastaava vaikutus kuin erillisillä kemiallisilla pintakäsittelyillä. Vaahtomuoveilla tulee olla CertiPur, Ökö-Tex sertifikaatti. Patjoiden päästöille ollaan kehittelemässä testikriteeristöä ja patjojen ominaishajujen merkitystä ihmisten terveydelle ollaan selvittämässä. Silkki ei sovellu Allergiatunnusmateriaaliksi vuodevaatteissa tai tyynyissä, mikäli se ei kestä 60 asteen vesipesua. 

Ilmanpuhdistimet

Ilmanpuhdistimien teknisistä ominaisuuksista tulee osoittaa puolueettomat tutkimustulokset, joissa on mitattu puhtaan ilman tuottoasteet x m3/h 0.3 mikrometrin hiukkasille, mahdollinen otsonituotto sekä äänitasot eri tehoilla käytettäessä. Ilmanpuhdistimen puhdistusteho tulee olla vähintään 95% 0,3 mikrometrin pienhiukkasilla. Äänitaso tulee alimmalla teholla olla asunnoissa <33dB ja puhdistettava huonekoko min.10 m2 , jota vastaava puhtaan ilman tuottoaste on noin 50 m3/h. Äänitaso saa olla toimistoissa alimmalla teholla enintään 35dB. Kotikäyttöön tarkoitetuissa laitteissa käytetään laskennoissa 2,4m ja toimistoissa 2,8m huonekorkeutta (VTT 2,5m2).

Sisäilman otsonille ei ole olemassa terveysperusteista raja-arvoa. Jos otsonin hajun tunnistaa, tulee sitä tuottava laite poistaa asuintilasta. Työperäiselle altistumiselle on Suomessa annettu haitalliseksi tunnettu pitoisuus http-arvo 0.05 pmm kahdeksan tunnin altistumisen aikana. Otsonia esiintyy ulkona kaikilla ilmakehän korkeuksilla. Sisäilman otsoni on peräisin ulkkoa sekä sisätiloissa käytettävistä laitteista, mm.sähköisistä ilmanpuhdistimista, lasertulostimista ja kopiokoneista. Otsoni on ylähengitysteitä ärsyttävä kaasu. Allergisille otsoni voi voimistaa allergiaoireita. Täten otsonituotto on oleellinen kriteeri myös ilmanpuhdistimissa. Laitteen otsonin tuoton tulee alittaa taso 0.05 ppm.

Maalit

Tuotteilta edellytetään rakennusmateriaalien päästöluokituksen mukaista M1-luokkaa. Lisäksi tuotteista tulee olla testattu myös 3 vrk:n ikäisinä TVOC-päästöt, joiden tulee alittaa raja-arvo 800 mikrogrammaa/m2h. Tämän lisäksi tuotteilta edellytetään käyttöturvallisuustiedotteet ja tuoteselosteet. Tuotteista ei saa haihtua yleisesti herkistäviä/ärsyttäviä aineita. Raaka-aineista on ilmoitettava aina myös pitoisuudet. Tuotteilta edellytetään nihkeäpyyhintä­kest­ä­vyyttä. Valmistajan on toteutettava tuotteista  allergisia kuluttajia varten oma käyttöturvallisuusohje, jossa ilmoitetaan mm. tuotteen sisältämät aineet pitoisuuksineen.

Matot

Tuotteet eivät saa sisältää yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä materiaaleja eikä tuotteissa saa olla käytettynä allergiariskin omaavia pintakäsittelyaineita, liimoja, väriaineita jne. Käytetyistä aineista on ilmoitettava asiantuntijakäsittelyä varten aineiden kemiallinen inci-nimi, cas-numero ja pitoisuudet. Tuotteissa ei saa olla hapsuja. Tuotteissa tutkitaan erityisesti käytetyn nukan laatua, ommelta, pohjamateriaalia, väriaineita, mahdollisia formaldehydi- ja muita päästöarvoja sekä pölyävyyttä ja siivottavuutta.

Nenäliinat ja pehmopaperituotteet

Tuotteet eivät saa sisältää hajusteita, väriaineita eikä yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä ainesosia. Tuotteilta edellytetään puhtaat ja korkealuokkaiset raaka-aineet, joiden lisäksi käytetyistä aineista on ilmoitettava asiantuntijakäsittelyä varten aineiden kemiallinen nimi, inc-numero, pitoisuudet sekä pH-arvo. Pehmopaperituotteissa tutkitaan lisäksi niiden pehmeyttää, pölyävyyttä, kosteudensietoa sekä mahdollisesti käytettyjä käsittely- ja viimeistelyaineita.

Pesu- ja puhdistusaineet

Tuotteet eivät saa sisältää hajusteita ja yleisesti herkistäviä/ärsyttäviä aineita. Aineista on ilmoitettava käytettyjen kemikaalien cas -numerot, pitoisuudet sekä käyttöliuoksen pH-arvo. Jos cas numeroa ei ole olemassa, tuotteesta on ilmoitettava geneerinen nimi. Lisäksi edellytetään turvallisuustutkimusten tulokset ja käyttöturvallisuustiedote sekä jäämätutkimukset. Mikäli näitä tietoja ei ole käytettävissä, tulee siitä ilmoittaa Allergiatunnushakemuksessa. Hakemuk­sessa tulee mainita myös tuotteen ominaisuudet, annostus ja mikäli kyseessä on jauhemainen pesuaine, ovatko käytetyt ainesosat granuloituja. Tuotteen koostumuksen tulee olla suurirakeinen eli mahdollisimman vähän pölyävä. Tuotteen pakkauksessa tulee olla selkeät maininnat oikeasta annostelusta. pH tulee olla <10 niin käyttöliuokseltaan kuin laimentamattomana niissä tuotteissa, jotka soveltuvat käsinpesuun. Konepesuun tarkoitetuissa aineissa ei ole pH-raja-arvoa.

Pölynimurit

Tuotteet eivät saa sisältää yleisesti herkistäviä/ärsyttäviä ominaisuuksia, osia tai lisävarusteita. Suuttimen muotoilun tulee olla sellainen, että sillä on helppo imuroida hankalatkin tilat, kuten kaappien alustat. Tuotteiden käyttöohjeissa tulee olla selkeät ohjeet laitteen oikeasta käytöstä, kunnossapidosta ja huollosta. Mikäli imurissa on pölypussi, tulee pölypussin suun olla suljettava. Pölypussittomissa laitteissa tulee olla selvät ohjeet pölysäiliön tyhjennyksestä. Teknisissä ominaisuuksissa tulee ilmoittaa myös äänitaso. Tuotteiden teknisistä ominaisuuksista, kuten imutehosta ja suodatuskyvystä tulee osoittaa puolueettomat tutkimustulokset.

Kriteereissä huomioidaan 1.9.2014 astuneet EU:n uudistuneet ekosuunnittelurajoitukset. Allergiakriteereissä imureiden on täytettävä Ekosuunnittelurajoituksista puhdistuskyvyltään luokkaväli A-C (EU:n rajoitusväli A-G), siten että puhdistuskyky kovalta lattialta täyttää A-luokan vaatimuksen ja matolta vähintään C-luokan vaatimuksen. Pölyimukyvyt (dpu c)ovat tällöin A: 0.91, B: 0.91-0.87 ja C: 0.87-0.83. Poistoilman pölyjäämäluokka tulee olla A (0.02%). Nimellinen ottoteho on lainsäädännön mukaisesti oltava pienempi kuin 1600W. Lisäksi suodatuskyky tulee olla mitattuna pienhiukkaskoossa eli vähintään 0.03 mikrometriä. 

Pyykinpesukoneet ja kuivausrummut

Tuotteet eivät saa sisältää yleisesti herkistäviä tai ärsyttäivä ominaisuuksia, osia tai lisävarusteita (esim.luonnonkumia). Pyykinpesukoneiden ominaisuuksissa kiinnitetään huomiota mm. huuhtelutuloksiin, huuhteluiden määrään, ohjelmavalikkoon, pesuainelokeroiden irrotusmahdollisuuteen ja puhdistettavuuteen, omatoimiseen huollettavuuteen, käyttöohjeisiin ja kuluttajaopastukseen. Kuivausrumpujen ominaisuuksissa kiinnitetään huomiota mm. kuivaustulokseen, jonka tulee olla hyvä (Työtehoseuran tms. testitulokoset edellytetään). Laitteen tulee olla kondensoiva ja varustettu vedenpoistoletkulla. Nukkasihti, vedenkeruuastia ja kosteudentiivistimen huollon tulee olla helppoa ja nopeaa. Tuotteista tulee olla selkeät suomenkieliset käyttö- ja huolto-ohjeet sekä ohjeistus ohjelmavaihtoehdoista ja eroavaisuuksista. Laadukas ja testattu kuivausrumpu vähentää tekstiilinukkaa huonetilassa.

Rakennusmateriaalit

Tuotteilta edellytetään vähintään rakennusmateriaalien päästöluokkaa M1. Tuotteen on oltava mahdollisimman pölyämätön, pölyä keräämätön, materiaaliltaan ärsyttämätön, hengittävä ja nihkeäpyyhinnän kestävä. Rakennusmateriaalien ominaisuudet käydään tapauskohtaisesti läpi kuvauksineen, materiaaleineen ja valmistusprosesseineen. Käsittelyssä kiinnitetään huomio sisäilman laadun parantamiseen. Rakennusmateriaaleista tulee toimittaa yksityiskohtaiset kuvaukset materiaalitietoineen.

Siivoustuotteet ja -palvelut

Tuotteet eivät saa sisältää yleisesti herkistäviä/ärsyttäviä aineita tai pintakäsittelyjä. Materiaalit tulee olla 60 asteessa vesipestäviä ja hyvin pölyä sitovia. Mikrokuituliinoista tulee toimittaa tutkimustulokset. Siivouspalveluista tulee toimittaa tarkat palvelukuvaukset käytettyine välineen, aineineen ja siivousmenetelmineen.

Sisustustuotteet ja -tekstiilit

Tuotteet eivät saa sisältää yleisesti herkistäviä/ärsyttäviä aineita. Materiaaleista on ilmoitettava myös pitoisuudet. Tuotteiden tulee olla mahdollisimman pölyämättömiä ja pölyä keräämättömiä. Tuotteiden tulee olla tuotteesta riippuen 60/40 asteessa vesipestäviä ja/tai nihkeäpyyhinnän kestäviä. Matot eivät saa sisältää hapsuja. Sohvien, verhojen ja tekstiilituotteiden tulee olla tiiviitä sileäkankaisia, lyhytnukkaisia ja nihkeäpyyhittäviä. Kankailta edellytetään Öko-Tex -sertifikaattia. Tekstiilien värjäyksissä ei saa käyttää raskasmetallivärejä ja tuotteet eivät saa sisältää formaldehydiä. 

Tulisijat

mg/m3 (O2 13%)  Takat  Kiukaat
CO <1500 <2000
OGC  <120 <150
Hiukkaset <75 <100
Hyötysuhde >80 % >60 %

Vaipat ja kuukautissuojat

Tuotteet eivät saa sisältää hajusteita, väriaineita, kolofooniumhartsia ja yleisesti herkistäviä/ärsyttäviä aineita. Tuotteissa ei saa olla käytettynä apuaineina herkistäviä tai ärsyttäviä liimoja (mm.akrylaatteja), massoja, välikerroksia tai muovikalvoja. Aineista on ilmoitettava myös pitoisuudet. Tuotteilta edellytetään lisäksi käyttötestituloksia, formaldehydipitoisuustietoja, bakteerikartoitustestejä sekä mahdollisesti käytettyjen antibakteeristen aineiden nimet.