Katri, vitiligo*Minulla on vitiligo, ihosairaus joka on mukanani koko ajan, osassa kehossa näkyvillä paremmin kuin toisaalla. Sairauteni alkoi käsistä nuorena aikuisena, noin kaksikymmentä vuotta sitten, aluksi se mietitytti kovasti ja hävettikin. Nykyisin vitiligoni on levinnyt joka puolelle kehoa. Läpi vuoden läiskät näkyvät parhaiten vartalolla, käsissä ja kasvoilla vuodenaikojen vaihtelu ja auringon määrä vaikuttavat sairauden näkymiseen. Rusketun helposti ja vitiligo on kesällä tosi näkyvä. 

Ihoni on saanut olla pääosin rauhassa, en arastele käyttää hameita tai t-paitoja, enkä koe tarvetta peitellä läiskiäni. Välillä pidemmät katseet huomaa paremmin kuin toisinaan. Usein itse unohtaa koko sairauden ja havahtuu juuri muiden katseisiin. Aikuiset eivät yleensä kysy asiasta, lapset usein kysyvät asiasta hetken katseltuaan. Yleisimmin kysyvät “Miksi sun iho on tuollainen? Tarttuuko se tai sattuuko siihen?”, useimmiten asia on sillä kuitattu. 

Toivoisin, että meillä kaikilla olisi lupa olla omia itsejämme omissa nahoissamme. Minun ihoni on uniikki, kuten myös jokaisen muun, se on vain hieman värikkäämpi. 
 
Terveisin Katri
 

Sivua päivitetty: 29.1.2023