Kirsi, kosketusihottuma ja ruusufinni*

Minulla on kosmetiikka- ja nikkeliallergiasta johtuva kosketusihottuma ja rosacea eli ruusufinni.

Ruusufinni näkyy ja tuntuu kasvojeni iholla. Poskeni punoittavat usein ja punoituksen laskeminen voi kestää tunteja. Pahinta on silti kuumotus, kihelmöinti ja iholle nousevat kivuliaat näppylät.

Ärsytystä voivat aiheuttaa aivan arkipäiväiset asiat. Jos esimerkiksi syön mausteisia ruokia tai juon kuumia juomia, oleskelen auringonpaisteessa, hikoilen, uin tai kävelen pakkasilmassa, ihoni reagoi joko välittömästi tai pienellä viiveellä.

Paras keino pitää ruusufinni kurissa on välttää ärsyttäviä tekijöitä. Leimahtelun vuoksi ihoani on silti hoidettava välillä lääkevoiteilla ja pitkillä antibioottikuureilla.

Minulle on sanottu ihanasti, että punoittavat poskeni ovat söpöt. Toisaalta punoituksesta on päätelty, että olen ujo, vihainen tai jännitän. Kannattaakin muistaa, että poskien puna voi johtua myös ihosairaudesta.

Kosketusihottuman vuoksi en voi käyttää mitään tuoksuja, hajustettuja kosmetiikkatuotteita tai pesuaineita, mutta monet hajusteettomatkin tuotteet aiheuttavat oireita. Olen löytänyt yhden apteekissa myytävän kosmetiikkasarjan, joka sopii minulle. Se on aivan ihanaa!

Joskus ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi en voi käyttää hajusteita tai pyykkini on ehdottomasti pestävä hajusteettomalla pesuaineella. Minulle on sanottu, että valitan turhasta, kun vaatteeni ovat pyykkituvassa pesemisen jälkeen tuoksuneet ”puhtaan raikkailta”.

Ihoni on tällä hetkellä hyvässä kunnossa, mutta se on vaatinut paljon työtä ja elämän uudelleen järjestelemistä. Ärsytystä aiheuttavien tekijöiden välttelemisen sijaan ottaisin mieluummin terveen ihon, mutta se ei ole valintakysymys.

Työskentely ihoni terveyden eteen on elämän pituinen tehtävä.

Minulle ihorauha on sitä, että sairauden vaikutuksia ei vähätellä missään tilanteessa – ei edes silloin, kun iho näyttää terveeltä.

Terveisin Kirsi
 

Sivua päivitetty: 29.1.2023