Birgit, atooppinen ihottuma*

Olen 68-vuotias atoopikko, joka on vauvaiästä alkaen sairastanut ihotautia. Aluksi ihottumaa kutsuttiin maitoruveksi, myöhemmin atooppiseksi ihottumaksi.  Pienenä olin rasvannut itseni maalla keitetyllä tervavoiteella niin perusteellisesti, että vesi oli silmistä tullut, mutta ihottumakin oli pysynyt pitkään poissa.

Ihosairauden kanssa oppii elämään, elämä sujuu sen mukaan, minkälainen tilanne ihon kanssa on meneillään. Parempina aikoina innostuu harrastamaan ja ulkoilemaan enemmän, etenkin uiminen kesällä antaa voimavaroja ja virkistää mukavasti. Huonompana aikana en juuri seuraa kaipaa ja eristäydyn mielelläni käsitöiden parissa. 

Perheen parissa sairauteni tulee esille, kun tyttäreni sanoo, että ei saa raapia, mutta onneksi saan apua rasvaamisessa, etenkin selkäni kaipaa sitä. Välillä kasvoihin ja kaulalle tulee lehahduksia, joiden syytä en tiedä, lähinnä kortisonivoiteella tilanne palaa entiselleen. 

Ihotautia sairastava voi muutoin elää tavallista elämää, kunhan antaa aikaa itselleen ja muistaa keskittyä perusteelliseen hoitoon silloin kun on tarve. Jokapäiväinen itsestään huolehtiminen rasittaa ja turruttaa, mutta välillä kannattaa satsata vaikkapa suolakeluntaan, jossa käväisin ja totesin, että ihon kutina rauhoittui ja olotilani myös sen myötä. 

Työelämässä oli välillä haasteita esim. saunailtoihin en jaksanut osallistua, sillä monesti olin todella väsynyt. Tulevaisuudessa toivon, että atooppista ihottumaa sairastaville olisi paljon kursseja. Ne auttavat ekseemasta kärsiviä jaksamaan työelämässä pitempään, sillä vertaistuki on tärkeä voimavara. 

Terveisin Birgit 
 
 

Sivua päivitetty: 29.1.2023