Minna, urticaria pigmentosa 2022

Ihmiset eivät aina oikein tiedä, kuinka kohdata ihosairas. Itse sairastan harvinaista ihotautia, urticaria pigmentosaa. Haluan Ihorauha-kampanjaan osallistumalla antaa tähän vastauksen: Haluan, että minut kohdataan aivan normaalisti. Ihan kuten kenet tahansa muutkin.

Minä en ole kiinnostunut puhumaan yllättävissä tilanteissa tuntemattomien kanssa erittäin monimutkaisesta ja vaikeaselkoisesta harvinaissairaudestani, eikä minulla ole siihen mitään velvoitetta. Harva tulee ajatelleeksi, että heidän viaton kysymyksensä ihostani on vain pisara valtameressä.

En halua mitään muuta kuin elää aivan rauhassa aivan normaalia elämää. Jokainen kommentti ihosta tai tuijotus saa aikaan ajatuksen, että erotunpas minä massasta, pitäisikö pukeutua peittävämmin? Ehkä sitten ei tarvitsisi vastata kenellekään mitään ja välttyisi erittäin avoimelta tuijotukselta.

Ihon kommentointi, vaivaannuttavan pitkään viipyvät katseet ja jopa ihon yllättävä koskeminen pyytämättä ovat ihorauhan rikkomista. Anna minulle ihorauha - älä kiinnitä ihooni ylimääräistä huomiota.

Ihotauti voi olla kova kolaus itsetunnolle ja kehosuhteelle. Ihorauha vahvistaa positiivisesti mielenterveyttä. Ihorauhan antamalla saat viestitettyä ihotautia sairastavalle ajatusta, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on, tasa-arvoinen yksilö muiden rinnalla.

T: Minna

Sivua päivitetty: 25.10.2023