Iina, alopecia

Sairastuin alopeciaan 18-vuotiaana ja sen myötä minusta tuli kalju. Kun käytän peruukkia, sulaudun massaan eikä kukaan kiinnitä minuun erityistä huomiota. Kaljuna sen sijaan minua tuijotetaan usein kadulla ja välillä tuntemattomattomat ihmiset tulevat juttelemaan minulle kaljustani. Useimmiten kommentit ovat ihailevia tai empaattisia, mutta tuntemattomat ovat myö esittäneet tungettelevia kysymyksiä terveydentilastani.

Itselleni on ok, mikäli joku on aidosti kiinnostunut siitä, miksi olen kalju tai kehuu tyyliäni, sillä haluan lisätä alopeciatietoisuutta ja pystyn kontrolloimaan saamani huomion määrää peruukilla. 

Kaikilla ei kuitenkaan ole yhtäläistä mahdollisuutta vaikuttaa kommentointiin esimerkiksi näkyvän ihosairauden takia ja vaikka olisi, ei ihmisen pitäisi tarvita rajoittaa omaa tyyliään ja itseilmaisuaan välttääkseen huomiota. Siksi minustakin on tullut keho- ja ihorauhan lähettiläs.

Emme saa itse päättää, millainen iho meillä on ja pitäisi olla jokaisen oma valinta päättää, kuinka paljon sitä näyttää ja missä. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että kuljen välillä kaljuna ja toiselle se voi tarkoittaa sitä, että säärien psoriasiksen antaa näkyä shortseja käytettäessä.

Me emme pysty vaikuttamaan siihen, mitä meille tapahtuu, mutta pystymme valitsemaan, kuinka reagoimme tai jätämme reagoimatta toisten poikkeavaan ulkonäköön. Siksi kaikki ansaitsisivat ihorauhan. 

Terveisin Iina

Sivua päivitetty: 7.11.2022