Historiaa

Historiaa

Astmatietoviikkoa on vietetty vuodesta 2022. Sitä ennen astma oli välillä aiheena perinteisellä Allergiaviikolla, jota on vietetty vuodesta 1982. Astmatietoviikko on kansainvälisen astmapäivän ympärillä, jota vietetään toukokuun ensimmäisellä viikolla. Tällä sivulla voit tutustua Astmatietoviikon historiaan.

2023 Kun happi kulkee, niin jalka nousee

Vuoden 2023 Astmatietoviikon teemana oli ikääntyvän astma.

Hoida ikääntyvän astmaa hyvin, näin happi kulkee ja jalka nousee!

Astma on yleisin pitkäaikainen keuhkosairaus, joka voi puhjeta missä iässä tahansa. Sitä sairastaa 5–10 prosenttia aikuisista. Yli 60-vuotiaista astmaa sairastaa naisista 16,6% ja miehistä 10,0%. Ikääntyvän astma kannattaa tunnistaa ja hoitaa hyvin, jotta happi kulkee ja jalka nousee! Hyvä toimintakyky mahdollistaa aktiivisen elämän harrastaen, liikkuen ja lastenlasten kanssa touhuten.

Nykyisin astman hoitoon on tehokkaita lääkkeitä ja hyvällä omalla hoidolla sekä terveellisillä elämäntavoilla voidaan vaikuttaa astman oireiluun. Ikääntyvällä hengitettävien astmalääkkeiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta lääke otetaan oikein ja lääke pääsee perille keuhkoihin. 

 

2022 Hoida lapsen astmaa hyvin!

Vuonna 2022 astmatietoviikon teemana oli Hoida lapsen astmaa hyvin! Lapsen astman hoitoon kuuluu oleellisena osana päivittäin otettavat hengitettävät astmalääkkeet. Niiden ottotekniikkaan kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota ja tehdä lääkkeenottamisesta lapselle mukava rutiini. 


2021 Voihan astma!
(Allergiaviikolla)

Vuosittain yli 13 000 suomalaista saa uuden astmadiagnoosin. Astmaa sairastaa 10 prosenttia suomalaisista. Heti sairastumisen alkuvaiheessa saatu tuki ja tieto voivat helpottaa sairauden kanssa elämistä ja vähentää sairastamiseen liittyviä huolia ja pelkoja.

Ketä vain pelottaisi, jos tuntuu, ettei henki kulje. Astman kanssa onneksi auttaa, jos jalostat huolestumisen huolehtimiseksi. Kun tarvitset tietoa ja tukea astman hoitoon, olemme sinua varten. Oikean tiedon kanssa on helpompi hengittää. 


2018 Otatko astmalääkkeesi oikein?
(Allergiaviikolla)

Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiaviikko-kampanja 9.–15.4.2018 haluaa kiinnittää huomiota astman hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden oikeaan käyttöön. Vain oikein otettu lääke tehoaa, ja sairastavan elämänlaatu pysyy hyvänä.

Sivua päivitetty: 18.12.2023