Juhani 69 v: Minä itse olen astmani päähoitaja

Juhani 69 v: Minä itse olen astmani päähoitaja

Astman tyyppisiä oireita minulla on ollut varmaan armeija-ajasta asti. Yskitti kamalasti aina juoksemisen jälkeen. No eihän nuori mies sitä sen enempää pohtinut. Sittemmin oli paljon hengitystietulehduksia ja niiden myötä myös lääkekuureja. Ei minulla mitään astmaa ollut tai ainakaan sitä ei sen kummemmin tutkittu. Sain tosin joskus yli neljäkymppisenä silloin tällöin jotain hengitettäviä suihkeita. Vähän vaille kuusikymppisenä sitten koitti herätyksen hetki. 

Menin päivystyspoliklinikalle, koska en jaksanut ripustaa kuusen koristeita. Sen jälkeen aloin yskiä pari tuntia yhteen menoon. Se oli aika rasittavaa hommaa. No päivystyksessä yskimistä jouduin kuitenkin sitten jatkamaan. Potilaita oli jonossa paljon ja oli jokin flunssakin liikkeellä. 
Kun pääsin viimeisten joukossa lääkärin toimenpiteisiin, niin hän kysyi ensimmäiseksi, onko sinulla astma? Vastasin, ettei ole, vaikka olin jo ollut erilaisissa tutkimuksissakin. Lääkäri sanoi, että kyllä sinulla astma on! Sinä et vain tiedä sitä. 

Lääkäri pisti minut hengittämään naamarin kautta jotain lääkeainetta ja jo tuskaksi muuttunut yskiminen loppui kuin seinään. Sitten lääkäri selitti, että diagnoosin saaminen kestää noin puoli vuotta ja sisältää monenlaisia kokeita, joissa olin osin jo ollutkin. Parin päivän päästä jouduin turvautumaan terveysaseman apuun. Sitten alkoi sujua.


Astman hallinta perustuu pitkälti itseni seuraamiseen

Nyt olen jo lähes seitsemänkymppinen ja sekä kokemusta että ymmärrystä on kertynyt, minä itse olen astmani päähoitaja. Ja jos en hoida, niin sitten joutuu lääkäri hoitamaan. Se tie ei kuitenkaan tunnu minusta kovin fiksulta, jos se johtuu omasta välinpitämättömyydestä, joten koitan hoitaa itseäni siten, etten lääkärille turhaan joutuisi. Ajattelen, että huonolla tuurilla saa jonottaessa kenties jonkin uuden pöpön. Menen kyllä kipin kapin, jos en onnistu pitämään riittävää astman hoitotasapainoa. Käytän mahdollisuuksien mukaan myös sähköisiä terveyskeskuspalveluja, kuten Oma olo -palvelua.

Lääkitys on jokapäiväistä aamuisin ja iltaisin. Olen ymmärtänyt alkaa seurata astmaan liittyvää tietoutta. Siitä syystä liityin paikalliseen allergia- ja astmayhdistykseenkin.

Ei astma minulle ole ollut kovinkaan rajoittava tekijä, mutta lievää huonoa omaatuntoa koen siitä, etten ole aiemmin viitsinyt ottaa asioista selvää. Astman hallinta perustuu hyvin pitkälti siihen, että seuraan itseäni ja tajuan, milloin astma on pahenemassa. Luulisi sen olevan helppoa, mutta eihän se aina ole, jos on muitakin hengitystieoireita liikkeellä. Jos astmaoireet lisääntyvät, on lääkityksenkin lisäännyttävä annettujen ohjeiden puitteissa.

Terveisin Juhani 69 v
 

Sivua päivitetty: 2.5.2023