Eija-Hannele 64 v: Astma kulkee mukana

Eija-Hannele 64 v: Astma kulkee mukana

Puhaltelen johonkin laitteeseen ja nenässä olevat nipsuttimet hämmentävät mieltäni. Olin päätynyt testauksiin jatkuvan yskän ja hengityksen vinkumisen vuoksi. Juoksukaan ei luonnistunut.

Olin 34-vuotias ja juuri saanut lapsen. Astmadiagnoosi oli selvä; allerginen astma. Tulehdusta estävä ja avaavaa säännöllinen lääkitys aloitettiin heti.  Asian hyväksyminen ei ollut helppoa, vaikka olin jo saanut kolme vuotta siedätyshoitoa allergiaan 1970-luvulla. Allergia vaikutti myös ammatinvalintaani.

Kiireen ja stressin määrää säätelemässä

Nykyisin astman hoito on helpompaa, kuin työssä ollessa. Voin itse säädellä kiireen ja stressin määrään. 30-vuotinen seuralainen on pitänyt huolen siitä, että liikunta- ja muita harrastuksia ja sosiaalista kanssakäymistä on oltava.  

Lääkkeet ovat elinehto jaksamiselle ja ne otan säännöllisesti. Astmaoireiden lisääntyessä aloitan lääkäriltä saamien ohjeiden mukaan lääkityksen. Pullo- ja   vesipiippupuhahalluksestakin saattaa olla apua. Jos nämä eivät auta otan yhteyden sote-keskukseen.

Tapasin vertaisiani!

Vertaistukea on mahdollista saada eri kanavista. Osallistuin ensimmäistä kertaa ikääntyvien astmakurssille vuonna 2022 ja olipa se virkistävää! Siellä tapasin vertaisiani!  Kurssin WhatsApp-ryhmässämme keskustellaan ja kuulumisia vaihdetaan edelleen.

Astma kulkee mukana koko elämän tavalla tai toisella. Lisätietoa, vertaisten tapaamisia, tapahtumia, lomia, kursseja ja erilaisia nettikeskustelualustoja on eri organisaatioiden järjestäminä. Ota yhteyttä alueesi vertaistukijaan, tule rohkeasti mukaan, ja muista hengittää!

Terveisin Eija-Hannele 64v


 

Sivua päivitetty: 2.5.2023