Rankasta astman alusta huolimatta reippaaksi urheilijaksi

Lapsen astma yllätti minut. Käytin taaperoa useita päiviä peräkkäin terveyskeskuksen päivystyksessä flunssan ja jatkuvan yskän vuoksi. Meillä vanhemmilla ei ole astmaa, joten ei itse osattu epäillä flunssan lisäksi mitään muuta siinä vaiheessa. Lapsi oli sairastellut paljon, mutta esimerkiksi hänen hengitys ei ollut/ole vinkunut ikinä. Kolmantena peräkkäisenä päivystyskäyntipäivänä sattui terveyskeskukseen eri lääkäri, joka antoi samantien lähetteen sairaalaan ja siellä sitten hengitystä availtiin useita päiviä.

Astmatutkimuksia ei tehty niin pienelle vaan muutaman hengitystä avaavan osastohoitokerran jälkeen astma kirjattiin diagnoosiksi. Alku oli rankka, kun samaan aikaan oli keuhkokuume ja mykoplasma.

Lapsi sairasteli valtavasti taapero- ja leikki-iässä, joten lääkärit ja sairaala tulivat varsin tutuiksi - etunimellä juteltiin kotona lastenlääkäreistä ja he vilahtelivat lapsen leikeissä. Astman lisäksi todettiin siitepöly- ja eläinallergioita. Hankalien oireiden vuoksi lopetettiin kyläily useaksi vuodeksi kaikissa eläinpaikoissa, vietettiin siitepölyn pahimmat viikot sisätiloissa ja sairastelujen vuoksi oltiin paljon kotona. Allergeenien ja infektioiden välttämisen vuoksi lapsi oli kotihoidossa yli 5-vuotiaaksi, tätä suositteli myös lastenlääkäri. Ja nyt vuosien jälkeen meillä on reipas urheilua harrastava esiteini, jonka astmalääkitys on voitu lopettaa (käytetään enää vain kipeänä ja siitepölykaudella).

Opin lapsen astmasta, että hankalammatkin oireet helpottavat ajan myötä. Kokemuksen kautta oppii juuri omalle lapselle sopivat parhaat hoitokeinot. Kaikesta selviää, vaikka välillä tiukille ottaisikin. Tajusimme, että vertaistuessa on voimaa - osallistuimme koko perhe liiton kurssille, sieltä sai hyödyllistä tietoa ja vertaistukea niin vanhemmat kuin pieni astmalapsikin veljensä kanssa. 

Haluaisin sanoa juuri diagnoosin saanen astmalapsen vanhemmalle, että vaikka astmapolun alku olisi rankkakin, niin lapsen (keuhkoputkien) kasvun ja astman hoitotasapainon löytymisen jälkeen tilanne oikeasti helpottaa, ennemmin tai myöhemmin. Tietoa ja vertaistukea kannattaa hankkia, niin pärjäätte hyvin lapsen astman kanssa. Pidä huoli omasta jaksamisestasi, laske rimaa kaikessa ylimääräisessä ja pyydä tarvittaessa apua arjen sujumiseen.

 - Katri, urheilevan astmaa sairastavan esiteinin äiti

Sivua päivitetty: 1.4.2022