Mitä tietoa etsit?

Arja

"Minun astmani saa minut onnelliseksi siitä, että se on hoidettavissa oikealla lääkityksellä. Olen onnellinen siitä, että se on vain astma!"

image.png

Sain astmadiagnoosin v. 2012 kevättalvella. Se huomattiin, kun aamuisin herätessä ei meinannut henki kulkea. Siitä sitten lääkäriin ja keuhkohoitajalle sekä testeihin. Sieltähän se paljastui. Sain lääkityksen oitis ja oloni ja elämäni helpottui huomattavasti. Aina liikuntaa harrasteena pystyin taas harrastamaan ilman läkähtymistä.

Tarvitsemani astmalääkitys on aamuisin hoitava lääke, avaavaa tarvitsen hyvin harvoin. Nyt tämän vallitsevan koronatilanteen aikana olen itse oma-aloitteisesti pyrkinyt liikkumaan ja harrastamaan mahdollisimman paljon. Vesijuoksu on jäänyt, koska halli on ollut suljettuna melkein vuoden. Koin vesijuoksun todella hyväksi sekä keuhkoilleni että atooppiselle iholleni. Siinä sai kunnon rasituksen ja harrastin sitä yksin, koska koen, että kaverin kanssa se menee porisemiseksi. Porisen ystävieni kanssa muualla. Nyt hallien kiinni ollessa teen todella pitkiä ja reippaita kävelylenkkejä, niin että saan hien pintaan ja syke nousee.

Olen ottanut aamurytmiini joka toinen/kolmas aamu lihaskuntotreenin käsipainoilla, kahvakuulalla ja kuminauhalla vuorotellen. Ohjelmia olen saanut sekä netistä, että paikkakunnan liikunnanohjaajilta. Täällä kyllä huolehditaan, että ohjelmia on saatavilla, itsestä on kiinni teetkö niitä.

Minun astmani ei estä minua liikkumasta, vuoden 2020 kesällä patikoin Kuusamon Pienen Karhunkierroksen kolme eri kertaa.

Minun astmani ei estä minua patikoimasta Ylläkselle, siellä patikoin syyskuun 2020 alussa.

Minun astmani ei estä minua kiipeämästä Saanan huipulle, sen valloitin syyskuun 2020 lopussa.

Minun astmani ei estä minua liikkumasta ja harrastamasta, päinvastoin kannustaa tekemään ja liikkumaan, jotta rasitus vahvistaa keuhkoja sekä pitää myös lihaksiston ja sydämen kunnossa.

Tukea omaan sairauteeni olen saanut Allergia-, Iho- ja Astmaliiton järjestämistä tapahtumista. Olen ollut mm. liiton järjestämällä kurssilla syksyllä 2019, jonka koin todellakin voimaannuttavaksi. Sieltä sai hyvät ohjeet omaan jaksamiseen niin lääkäriltä, terveydenhoitajilta kuin muiltakin kurssilaisilta. Viimeisen vuoden aikana olen aktiivisesti osallistunut liiton järjestetyille verkkovertaistreffeille. Toimin myös Koillismaan Allergia-, Iho- ja Astmayhdistyksen luontoliikuttajana.

Minun astmani saa minut onnelliseksi siitä, että se on hoidettavissa oikealla lääkityksellä. Olen onnellinen siitä, että se on vain astma!

Sivua päivitetty: 5.3.2021