Kirjoitukset

Pistelevä paita herätti ajattelemaan 18.4.2017
Vapaaehtoinen

Rahapeliliiketoiminta uudistui – ohitettiinko järjestöt ja vastuullisuus? 10.3.2017
Ilkka Repo

Tunnetko Harvinaiset-verkoston? 24.2.2017
Vieraskynä

Talvisukellusta - elämää 'pakkasastman' kanssa 5.1.2017
Vapaaehtoinen

Hyasintti joulun tuo 20.12.2016
Anne Vuorenmaa

Kumma kesä 8.12.2016
Juha Jantunen

Romeo tuli taloon – mitä kuuluu nyt 28.11.2016
Anne Vuorenmaa

Imitkö pienenä peukkua? 23.11.2016
Kimmo Saarinen

Pölynimurikaupoilla 10.11.2016
Vapaaehtoinen

Ruoan tulee olla nautinto myös ruoka-allergiselle 9.11.2016
Vieraskynä

Lisää

Pistelevä paita herätti ajattelemaan

Vapaaehtoinen

18.4.2017

Yhtäkkiä paidan alla tuntui pistelyä. Pistelevä tunne tuntui leviävän pitkin kylkiä, selkää ja vatsaa. Riisuin paitani ja kyljissä kiipeili punoittavia täpliä.

Latvialaisesta ketjuliikkeestä mukaani tarttunut t-paita oli heräteostos. Enempää ajattelematta puin sen heti reissussa päälleni. Kyljissä alkoi pistellä. Oireet hävisivät itsestään paidan riisuttuani. Reaktio oli onneksi lievä ja aiheutti lähinnä nopeasti ohi menevää epämukavuutta: punoitusta, pistelyä ja kutinaa. Silti kokemus herätti kysymyksiä – mikä oli oireiden takana? Mistä vaatteet oikeastaan tulevat ja millaisen prosessin läpi ne kulkevat?

Vaatteet kannattaisi aina pestä ennen käyttöä, opin myöhemmin. Usein vaatteita kuljetetaan lämpimistä maista pitkiä matkoja, ja ne homehtuvat tai rypistyvät herkästi. Kuljetuksen ja varastoinnin helpottamiseksi vaatteissa voi olla homeenestoaineita tai viimeistelyaineita, kuten formaldehydia. EU:n ja Suomen lainsäädännöllä kemikaalien käyttöä valvotaan. EU:n ulkopuolelta tuleva, varsinkin verkkokaupasta ostettu vaate voi kuitenkin huonolla tuurilla sisältää meillä kiellettyjä aineita.

Ei koskaan selvinnyt, mikä paidasta saamani oireet aiheutti. Kyseistä paitaa en ole sen koommin käyttänyt, enkä ole myöhemmin oireillut vastaavalla tavalla. Vaatteiden alkuperää olen sittemmin ajatellut aiempaa enemmän. Uudet vaatteet olen laittanut kokemuksen jälkeen suosiolla pyykkiin ennen ensimmäistä käyttöä.

Allergiaviikkoa vietetään tänä vuonna 17.-23.4. Tänä vuonna teemana on tekstiilikemikaalit. Lue lisää kampanjasta: allergiaviikko.fi.

Lähetä kommentti