Aurinko ja lääkkeet, mitä kannattaa ottaa huomioon?

21.6.2023

Lämmin auringonvalo iholla tuntuu monesta ihanalta. Kesä lämmittää nahkaa ja aurinko sopivissa määrin hoivaa ja hellii ihoa. Aurinko voi kuitenkin liian suurina annoksina aiheuttaa iho-ongelmia, iho voi palaa liiasta auringosta ja uv-säteet myös vanhentavat ihoa sekä lisää ihosyöpien riskiä. Osa ihmisistä voi saada auringon uv-säteiden vaikutuksesta ihottumaa.

Valoihottumien aiheuttajana on auringon uv-säteily 

Valoihottumat ovat yleisiä. Yksi yleisimmistä valoihottumamuodoista on monimuotoinen aurinkoihottuma  ja jopa 20% aikuisista saa valoihottumaoireita jossain vaiheessa elämäänsä. Tällaista sisäsyntyistä valoherkistymisreaktiota kutsutaan idiopaattiseksi valoihottumaksi. Yleisin idiopaattisen valoihottuman muoto on jo edellä mainittu monimuotoinen valoihottuma.  

Myös tietyt kemikaalit ja kasvit voivat altistaa valokosketusihottumalle. Tällaisesta valoihottumamuodosta käytetään nimitystä fotofytodermatiitti. Fotofytodermatiitille altistavia kemikaaleja ja kasveja ovat esimerkiksi vieraslajinakin tunnetun jättiputken maitiaisneste sekä erilaiset hajustekemikaalit, joita on esimerkiksi haju- ja partavesissä.  

Myös tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa yhdessä auringon uv-säteilyn kanssa valoärsytys- eli fototoksisen reaktion tai valoallergisen reaktion iholla. Tällainen valolääkeihottuma voi syntyä jo pelkästään ikkunalasin läpi kulkeutuvan UVA-säteilyn vaikutuksesta.

Monet lääkkeet voivat altistaa valolääkeihottumalle

Valolääkeihottumalle altistavia lääkeryhmiä on monta. Esimerkiksi alla luetellut lääkeaineet voivat altistaa valolääkeihottumalle. Lista ei kata kaikkia lääkeaineita, joten varmista aina joko lääkkeen tuoteselosteesta tai apteekin henkilökunnalta voiko käyttämäsi lääkeaine altistaa valolääkeihottumalle.

Antibiootit: tetrasykliini, doksisykliini ja fluorokinolonit
Viruslääkkeet: asikloviiri ja valasikloviiri
Epilepsialääkkeet: karbamatsepiini
Sydän- ja verisuonilääkkeet: amiodaroni, enalapriili, diltiatseemi ja nesteenpoistolääke hydroklooritiatsidi
Tulehduskipulääkkeet: piroksikaami, iholle levitettävä ketoprofeeni (kipuvoiteet)
Masennuslääkkeet: klomipramiini, fluoksetiini, sertraliini, sitalopraami ja duloksetiini
Aknen hoitoon käytettävät lääkkeet: isotretioniini sekä paikallisesti käytettävät akne- ja psoriasiksen hoitoon tarkoitetut retinoidivoiteet, bentsoyyliperoksidi ja kalsipotrioli
Osa syövän hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä

Rohdosvalmisteisteista mäkikuisma

Miten voi ennaltaehkäistä valolääkeihottumaa?

Paras tapa ehkäistä valolääkeihottumaa on suojautua uv-säteilyltä. Vaatteilla sekä asianmukaisella ja riittävällä aurinkovoiteiden käytöllä voi ennaltaehkäistä lääkevaloihottuman syntymistä. Myös välttämällä ulkoilua keskipäivän auringossa voi vähentää iholle pääsevän uv-säteilyn määrää ja siten myös valolääkeihottuman riskiä.

Kaikki valolääkeihottumalle altistavien lääkkeiden käyttäjät eivät saa lääkkeestä valolääkeihottumaa. Siksi lääkkeitä ei kannata mahdollisen riskin takia jättää käyttämättä. Jos kuitenkin hyvästä suojautumisesta huolimatta epäilet valolääkeihottumaa niin kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja keskustella lääkärin kanssa siitä, kannattaisiko valolääkeihottumalle altistava lääke vaihtaa johonkin toiseen lääkevalmisteeseen.  

Katariina Ijäs
Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Allergia-, iho- ja astmaliitto

Lähetä kommentti

Kommentit

  • Alina 8 kuukautta sitten

    Tässäpä olikin hyvä tietopaketti eri lääkkeiden ja auringonvalon yhteisvaikutuksesta. Itse olen myös huomannut, että liiallinen aurinko saattaa aiheuttaa ihottumaa. Mutta tuota en tiennytkään, että jopa ikkunan läpi saatu auringon UVA-säteily voi aiheuttaa joidenkin lääkkeiden kanssa valolääkeihottumaa. Eikö ole niin, että saan apteekista hyvät ohjeet ja tiedot tästä aiheesta, vaikka tilaisin lääkkeet netistä? https://www.vehkojanverkkoapteekki.fi/fi/

  • Katariina Ijäs 8 kuukautta sitten

    Hei Alina,

    kyllä, ostaessasi reseptilääkkeitä suomalaisesta apteekista netin kautta sinulla tulee olla mahdollisuus saada lääkeneuvontaa myös netistä ostettujen lääkkeiden käytöstä. Neuvonta voidaan toteuttaa monella eri tavalla, esimerkiksi chatin tai puhelimen kautta.

    Voit lukea reseptilääkkeiden ostamisesta netistä vielä lisää Fimean sivuilta (https://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_internetkauppa)

Sivua päivitetty: 21.6.2023