Kutinoista eroon rasvaamalla

10.9.2019

Iho kaipaa huomiota ympäri vuoden, mutta syksyllä se erityisesti kaipaa kosteutta. Ihon kuntoa kannattaa seurata ja hoitaa kuivat tai kutiavat kohdat heti, jos niitä ilmenee.

- Usein syksyn tullen ihoon ilmestyy kuivia kohtia, jotka on hyvä rasvata keskirasvaisella perusvoiteella. Perusvoiteiden valikoima on laaja. Hyvän tuotteen löytää vaikka lähikaupasta, mutta esimerkiksi apteekeissa saa ohjausta voiteen valintaan. Itselle sopiva voide löytyy vain kokeilemalla, sanoo asiantuntija Tuire Hastell Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Jos keskirasvainen voide ei tunnu riittävän kuivan ihon hoitoon, kannattaa siirtyä rasvaisempaan. Liian kevyt voide voi tuntua iholla kirvelynä tai pistelynä, ja kuivuus tulee nopeasti takaisin.

Normaalia ihoa ei ole tarpeen rasvata ennen kuin se tuntuu kuivalta, kiristävältä, kutiavalta tai muuten epämiellyttävältä. Suihkuja ei kannata vältellä ihon kuivumisen pelossa.

- Iho kyllä ilmoittaa, mitä se haluaa. Iho pitää myös vedestä. Suihkut, kylvyt ja uiminen ovat hyväksi iholle. Vesi imeytyy ihoon ja pitää sen kosteana. Myös rasvaus kannattaa tehdä heti suihkun jälkeen kostealle iholle, jolloin kosteus säilyy ihossa parhaalla mahdollisella tavalla, Tuire Hastell sanoo.

Ihon oireisiin, kuten kutinaan, voi käyttää apteekista saatavia hydrokortisonivoiteita. Jos ihon huolellinen omahoito ei riitä, ja iholla on selvästi ihottumaa tai iho on rikkoutunut, eikä parane muutamassa viikossa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

 

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Allergia-, iho- ja astmaliitto on jakanut tietoa ihon hoidosta jo 1970-luvulta lähtien, jolloin se alkoi puhua ihon omahoidon merkityksestä.

Sivua päivitetty: 10.9.2019