Kontaminaatio

Kontaminaatio

Kontaminaatio elintarvikkeissa on joskus syynä ruokien aiheuttamiin allergiareaktioihin. Vieras allergeeni (kontaminaatio) saattaa olla peräisin elintarvikkeiden raaka-aineista tai tulla tuotteeseen valmistus- tai pakkausvaiheessa, kun erityyppisiä elintarvikkeita tuotetaan ja pakataan samoilla laitteilla. 

Hyvä käsihygienia sekä puhtaat astiat ja ottimet ovat tärkeitä kontaminaatioriskin minimoimiseksi. Muut ruoka-aineet eivät saa olla kosketuksissa allergisoivan ainesosan kanssa. Viljalle allergisen on hyvä hankkia esimerkiksi oma leivänpaahdin. Erityisen herkille, vaikeaa ruoka-allergiaa sairastaville lapselle voidaan hankkia esimerkiksi oma leikkuulauta tai kattila, jotta niiden kautta ei siirry allergisoivaa ainetta ruokaan.

Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen verkkosivuilta voit lukea esimerkiksi turvallisesta ruoan valmistamisesta allergiselle ja vinkkejä ruokailuun kodin ulkopuolella.

Mitä tarkoittaa saattaa sisältää pähkinää? Lue pakkausmerkinnöistä Ruokayliherkkyys-oppaasta.