Moni siitepölyallerginen hyötyisi siedätyshoidosta

20.3.2023

Useiden siitepölyallergisten elämänlaatu paranisi siedätyshoidolla. Vähintään 80–90 prosenttia hoitoa saavista saa lopulta helpotusta allergiaoireisiin, korostaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Allergiaviikolla 20.–26.3.

Allergia-, iho- ja astmaliitto toivoo, että siedätyshoitoa käytettäisiin enemmän allergioiden hoidossa. Kansainvälisesti verrattuna siedätyshoitoa saa Suomessa melko vähän. Useimmiten siedätykseen pääsee vasta, kun potilas on itse pyytänyt sen aloittamista.

Siedätyshoito tuo pitkäkestoisen avun hankalaoireisesta siitepölyallergiasta kärsivälle. Osa allergisista tulee hoidossa täysin oireettomiksi, ja suurella osalla allergiaoireet lievenevät huomattavasti, jolloin heidän lääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu paranee. Teho säilyy useita vuosia hoidon lopettamisen jälkeen.

– Siitepölyallergialla on laajasti elämään vaikuttavia negatiivisia vaikutuksia. Erilaisten oireiden lisäksi allerginen voi joutua pahimmillaan sulkeutumaan neljän seinän sisälle koko siitepölykauden ajaksi, kertoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

– Useat allergiset ovat kertoneet minulle, miten siedätyshoito on mullistanut heidän elämänsä. Sen ansiosta heidän oireensa ovat parantuneet, he ovat pystyneet liikkumaan ulkona ja ihmisten ilmoilla sekä saaneet nukuttua paremmin, Ijäs jatkaa.

Suomalaisista joka viides sairastaa siitepölyallergiaa. Sen oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Useimmilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät. Allergista nuhaa sairastavilla on 2–3,5-kertainen riski sairastua astmaan.

Tablettisiedätyshoito on helppo toteuttaa

Siedätyshoito on allergian syynmukaista hoitoa. Hoidon tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen. Hoitoa saa niin julkisessa kuin yksityisessäkin terveydenhuollossa. Siitä hyötyvät erityisesti allergiset, joiden oireet eivät pysy kurissa normaalilla allergialääkityksellä tai joiden unenlaatu, keskittyminen tai päivittäiset toimet häiriintyvät oireilun takia.

Päätöksen siedätyshoidon aloittamisesta tekee allergioiden hoitoon perehtynyt lääkäri yhdessä potilaan kanssa. Hoitoa saa tällä hetkellä pistos- ja kielenalustablettihoitoina. Erityisesti tablettisiedätyshoito on helppo toteuttaa. Sitä voi saada yli 18-vuotiaat koivun siitepölyallergiaan sekä aikuiset ja yli 5-vuotiaat lapset timotein siitepölyallergiaan.

Allergiaviikko on Allergia-, iho- ja astmaliiton vuosittainen kampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta allergioista ja niiden hoidosta. Viikkoa vietetään tänä vuonna 20.–26.3., jolloin liiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia, tarjoavat tietoa, neuvontaa ja vertaistukea.

Lisätietoja

Asiantuntija, allergia, iho ja astma, Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 040 188 1540, etunimi.sukunimi@allergia.fi

Siedätyshoitoa saaneiden siitepölyallergisten haastattelupyynnöt: verkkoasiantuntija Anu Sauliala, Allergia-, iho- ja astmaliitto, puh. 044 514 7957, etunimi.sukunimi@allergia.fi

Allergiaviikko

Siitepölyallergia

Siedätyshoito

Sivua päivitetty: 20.3.2023