Toiselta astmaatikolta vinkkejä juuri astmaan sairastuneelle

17.4.2024

Kun olet juuri saanut astmadiagnoosin, olo voi olla hieman pöllämystynyt. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Paljonko diagnoosin saaminen vaikuttaa elämääni? Onko tämä vaarallista? Minäkin mietin näitä, kun sain astmadiagnoosini.


Astmadiagnoosi oli helpotus

Itselläni oli käytössä hoitavat ja avaavat lääkkeet neljä vuotta ennen itse diagnoosia. Spirometriani oli aina täydellinen, mutta silti esimerkiksi urheillessa vauhti alkoi hiljentyä eikä tehoja tuntunut löytyvän normaalissa arjessakaan samalla tavalla. Yöt alkoivat olla katkonaisia ja hengenahdistus vaivasi silloin tällöin.

Kun diagnoosi vihdoin tuli, olin helpottunut. Nyt saisin oikeanlaista hoitoa ja lääkkeisiin erityiskorvattavuuden. Vaan ei se ihan näin yksinkertaisesti sujunutkaan. Olen joutunut etsimään tietoa ihan yksin ja välillä on ollut aika epätoivoinenkin olo sen vuoksi. Ikään kuin minut olisi vain jätetty lääkkeineni lillumaan tyhjään.

Suurinta apua sain alussa vertaistukiryhmistä. Kuten Allergia,-iho ja astmaliiton Astmaa sairastavien Facebook-ryhmästä. Itseasiassa sinne suuntaan yhä, jos vaikean astman sairastaminen alkaa käydä psyykkeen päälle, tai mieltäni vaivaa jokin kysymys. Toki lääkäri on loppujen lopuksi se paikka, mistä kysytään omaan hoitoon liittyvistä asioista, esimerkiksi lääkityksestä.


Arjen vinkkejä astmaatikolle

Mitä neuvoja siis antaisin sinulle, joka olet juuri saanut diagnoosin? No ainakin:

  • Liity allergia- ja astmayhdistykseen.
  • Ota sairaudestasi selvää itse. Silloin olet niskan päällä, etkä altavastaajana.
  • Ota lääkkeesi säännöllisesti, vaikka sinulla olisikin parempi vaihe, hoitavan lääkityksen on oltava jatkuvaa. Itse olen huomannut, että näin voin ehkäistä astmakohtauksia ja pahenemisvaiheita.
  • Astman hoidossa ennaltaehkäisy on se kaikista tärkein asia. Itse otan avaavaa lääkettä ennen liikuntasuoritusta, kun tiedän, että putket menee suppuun rasituksesta. Ei siinä vaiheessa, kun ne jo ovat supussa. Muutoin lääke on aina vaikeampi saada sinne minne sitä tarvitaan.
  • Ota avaava lääke myös ennen hoitavaa lääkettä. Näin hengitettävä kortisoni pääsee laskeutumaan esteittä keuhkoputkien limakalvolle ja saat lääkkeestä parhaat hyödyt. Tämän olen kokenut käytännössä.
  • Vaadi hoitoa, jos tuntuu, että olet yksin ja vointi ei ole se paras mahdollinen. Olen oppinut, että astman hoidossa pyritään aina siihen pienimpään mahdolliseen lääkeannokseen, joka vielä tehoaa. Sinulla on oikeus vaatia parasta ja parempaa hoitoa, jos tuntuu, että se ei ole riittävää. Joskus näistä saa ihan taistella, mutta se kannattaa. Olethan oman elämäsi tärkein ihminen.
  • Ota omahoidon avuksi hengitysterapialaitteet, esimerkiksi Acapella, pulloon puhallus tai muu. Tiedän nykyään, että keuhkot tarvitsevat, että niitä käyttää siihen mihin ne on tarkoitettu eli hengittämiseen, hengästymiseen ja veren hapettamiseen. Hoida siis keuhkojasi.
  • Limaisuus voi olla monen astmaatikon riesa. Siihenkin liikunta on paras hoito. Etsi itsellesi omaa kuntotasoasi vastaava liikuntamuoto. Tärkeintä on, että aloitat. Itse kävelin joskus pahenemisvaiheessa asuntoni sisällä hidasta ympyrää. Se oli tosi huonossa kunnossa se paras ja sopiva liikuntamuoto minulle. Siitä on nyt vuosi ja olen pystynyt kävelemään pisimmillään 4 kilometriä. Hitaasti, mutta kuitenkin. Olen ylpeä jokaisesta askeleesta ja kiitollinen jokaisesta hengenvedosta.
  • Astmahoitajan vastaanotolle omalle terveysasemalle kannattaa varata pikimmiten aika, jos tämä on mahdollista paikkakunnalla missä asut. Itse olen saanut kokeneelta astmahoitajalta  ohjeet ja olen voinut kysyä kaikki mikä mietityttää.
  • Katupölykaudella suosittelen välttämään isojen teiden varsia.
  • Jos kärsit siitepölyallergiasta, on tärkeää ottaa allergialääkkeet siitepölykaudella säännöllisesti. Tämä on myös osa astman omahoitoa.
  • Lopuksi neuvoisin sinua puhaltamaan säännöllisesti parin viikon pätkissä pef-mittauksia. Tämän teet sinua itseäsi varten. Olen huomannut, että näin pysyn kärryillä mikä on minun paras ja huonoin tulokseni. Lääkärin on myös helpompaa tietää pitääkö lääkitystä muuttaa. Vitkuttelusta saattaa seurata se, että astman tasapaino heilahtaa pidemmäksi aikaa huonoon suuntaan.

Pitemmittä puheitta mukavaa kevättä ja siitä vaan keuhkoja käyttämään!

Tuuli, astmaa sairastava somelähettiläs

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 17.4.2024