Hae Allergiatunnusta!

Vuoden Allergiatunnus-tuote 2023 Äänestys päättyi 30.11.2023

Vuoden paras Allergiatunnus -tuotteen valitsivat kuluttajat, jotka ostavat tuotteita. Äänestysaika oli 1.6. – 30.11.23. Äänestystulokset julkaistiin joulukuussa 2023.

Äänestykseen osallistuminen

Äänen pystyi antamaan mille tahansa markkinoilla olevalle Allergiatunnuksen käyttöoikeuden saaneelle tuottelle. Mikäli ei tuntenut Allergiatunnustuotteita, mutta äänestäjän mielestä jokin muu allergisille sopiva hajusteeton tuote ansaitsi nostoa, pystyi myös tällaiselle tuotteelle antamaan äänen. 

Änestykseen pystyi osallistumaan nettisivulinkityksen lisäksi postiste. 

Miksi kannattaa äänestää?

Äänestämällä vaikuttaa ja tukee tärkeää terveysjärjestön edunvalvontatyötä, jossa vaikutetaan ja tuetaan yrityksiä terveysvastuulliseen valmistukseen. Tavoitteena on mahdollistaa markkinoille hyvin siedettyjä tuotteita ja kannustaa yrityksiä huomioimaan tuotteissa hyvinvointi- ja allergianäkökulma.

Osa markkinoilla olevista tuotteista ei sovellu allergisille, astmaatikoille tai tuoksuherkille. Tuotteiden sisältämiä materiaaleja ja kemikaaleja voi olla usein vaikea selvittää. Allergiatunnus on merkki, joka auttaa kuluttajia valitsemaan hajusteettomia ja allergiakriteerit täyttäviä tuotteita.

Allergiatunnus on ollut markkinoilla 1990-luvun puolivälistä alkaen, kun merkki perustettiin kuluttajien toiveesta. Tunnuksen saaneet tuotteet eivät sisällä hajusteita tai yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita tai materiaaleja. Aineiden lisäksi niistä on tutkittu käytetyt pitoisuudet, sillä osa kemikaaleista on hyvin siedettyjä, kun koostumuksessa pitoisuudet ovat pieniä ja puhtaita.

Mikä on Allergiatunnus?

Allergiatunnus-tuotteita löytyy tuoteryhmistä, joilla on merkitystä jokapäiväisessä elämässä ja tuotteista, joiden käytöllä voi olla vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Tunnuksen saaneita tuotteita löytyy esimerkiksi hygieniatuotteista, tekstiileistä, huonekaluista, elintarvikkeista, elektroniikasta ja rakentamisen ja asumisen tuotteista.

Allergiatunnus ei ole ostettavissa. Kansainväliset allergiamerkit eivät vastaa sitä. Allergiatunnuksen kriteerit ja käsittelymenetelmät ovat Suomessa puolueettoman terveysjärjestön ja asiantuntijoiden laatimia ja perustuvat aina lääketieteellisiin tilastoihin.

Hajusteettomien ja herkälle iholle markkinoitujen tuotteiden määrä on kasvanut markkinoilla viimeisten vuosien aikana runsaasti. Nyt sinulla on mahdollisuus nostaa esille parhaat tuotteet, jotka ovat päätyneet sinun suosikkilistallesi.