Vapaaehtoiset arvioivat kahviloiden ruoka-allergiamerkintöjä

23.9.2022

Allergia-, iho- ja astmaliitto, Kuluttajaliitto ja Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys kannustavat vapaaehtoisia kahvilakierrokselle arvioimaan kahviloiden ruoka-allergiamerkintöjä. Samalla lisätään kahvilatyöntekijöiden tietoisuutta allergiamerkintöjen merkityksestä asiakkaille.

Kahvilakierroksen tarkoitus on selvittää, miten selkeästi ja ymmärrettävästi vitriineissä ja tiskillä olevista pakkaamattomista elintarvikkeista on saatavilla tietoa. Kahviloissa kierretään lokakuussa. Kierrokselle voi lähteä yksin tai kaverin kanssa. Tarkempaa tietoa ja ohjeistusta on koottu Kuluttajaliiton sivuille.

Torstaina 29.9. klo 17.30–18.15 järjestetään infotilaisuus verkossa. Tilaisuudessa taustoitetaan kahvilakierrosta ja annetaan tarkempaa tietoa kierroksen tekemiseen. Kahvilakierrokselle voi mennä myös, jos et pääse mukaan infotilaisuuteen.

Ilmoittaudu infotilaisuuteen

Kahvilakierroksen yhteyshenkilö Allergia-, iho- ja astmaliitossa on Risto Heikkinen, risto.heikkinen@allergia.fi

Kahviloissa tarjottavat elintarvikkeet ovat yleensä pakkaamattomia. Lainsäädäntö määrittelee ne tiedot, joita pakkaamattomista elintarvikkeista on oltava saatavilla: elintarvikkeen nimi, tiedot pakollisesti ilmoitettavista 14 allergeenistä ja intoleranssia aiheuttavista ainesosista sekä lihan alkuperä. Tietojen tulee olla esillä kirjallisesti elintarvikkeen läheisyydessä. Vaihtoehtoisesti on annettava tieto, mistä tiedon saa. Lyhenteitä (G, L ym.) ei saa käyttää allergeenien pakolliseen ilmoittamiseen.

Sivua päivitetty: 23.9.2022