Uusi suunta Allergia-, iho- ja astmaliiton toiminnalle

16.4.2020

Viime syksynä Allergia-, iho- ja astmaliitossa tehtiin merkittävä toiminnan muutos kohti järjestölähtöisempää toimintaa.

Liitto päätti viime vuonna keventää organisaatiota ja luopua liiketoiminnallisista toiminnoista sekä toimitusjohtajan tittelistä. Liiton toiminnanjohtajaksi nimitettiin Paula Hellemaa, joka työskenteli aikaisemmin alue-, asiantuntija- ja järjestötoiminnan johtajana. Suuntana on nyt osallistavampi toiminta, jossa asiantuntijat ja kokemustiedon omaavat kohtaavat ja täydentävät toisiaan.

Kaikki järjestötoimintaan kuulumattomat rönsyt, kuten leirikeskus, instituutin toimitilat ja päiväkoti Histamiini myytiin. Toiminnanjohtaja Paula Hellemaa uskoo, että liiton jäsen- ja järjestötoiminta saavat tulevaisuudessa entistä keskeisemmän roolin ja hyvää yhteistyötä voidaan toteuttaa entistä enemmän.

Liiton kohderyhmä laajenee ja kasvaa, jolloin liiton tehtävä on yhä monimuotoisemmin mahdollistaa ja tukea osallistumista sekä vaikuttaa ihmisten oikeuteen saada tietoa. Erilaisissa elämänvaiheissa olevilla ihmisillä on mahdollisuus osallistua liiton toimintaan niin lyhyt- kuin pitkäkestoisestikin.
 

Tulevaisuuden virtuaalinen tavaratalo

”Järjestötyö on minusta tasapainottelua luopumisen ja uudistumisen, perinteen ja uuden innovatiivisuuden välillä. Yksi asia on kuitenkin muuttumaton, se on ihmisen kohtaamisen tarve ja se, että yhdessä olemme oikeasti enemmän kuin yksin. Toinen asia, joka ei muutu on se, että toiminnalle on tarve. Sairastuneiden määrä ei tule tämänhetkisen tiedon valossa vähenemään, päinvastoin”, Paula Hellemaa sanoo.

Hän näkee, että rinnakkaisia toimintamuotoja tulee erilaisille osallistujille lisää ja saattaa olla, että liitto on tulevaisuudessa eräänlainen virtuaalinen tavaratalo, josta voi hankkia osallistumismuodon, tiedon tai taidon juuri omaan tarpeeseensa. 

Paula Hellemaa haluaa kuitenkin liiton tulevaisuudessakin painottavan sitä, että myös virtuaalitalossa toimii ihan oikeita ihmisiä, vapaaehtoisia ja työntekijöitä.

”Uskon myös, että jäsenyhdistystoimintamme on vilkasta ja kohtaaminen kasvokkain on ikuisesti tarpeellista ja mahdollista”, Paula Hellemaa sanoo.
 

Koronavirus näyttää jo suuntaa

Koronavirus koskettaa erityisesti myös Allergia-, iho- ja astmaliiton kohderyhmää ja vaikuttaa jokaisen ihmisen arkeen.  Toimintaan tuli muutos kertaheitolla. Verkkotoiminnassa otettiin käyttöön kaikki mahdollisuudet, puhelinneuvontaa lisättiin ja kaikki kurssit sekä tapaamiset siirrettiin verkkoon.  

”Liiton arki muuttui kerralla. Neuvontapuhelimet ja keskustelupalstat täyttyi kysymyksistä, Facebook-ryhmien aktiivisuus pongahti hurjaan kasvuun. Verkkovertaistreffeistä on tullut toimintatapa, jota varmasti tullaan jatkamaan sittenkin, kun koronavirusepidemia hellittää”, Paula Hellemaa toteaa.

Lisätietoja liiton toiminnasta: Paula Hellemaa, paula.hellemaa@allergia.fi, puh. 041 513 0224

Sivua päivitetty: 16.4.2020