Millainen maski sopii astmaatikoille ja muita kysymyksiä koronasta

1.10.2020

Asiantuntijamme vastaavat yleisimpiin kysymyksiin koronasta, astmasta ja allergioista.

Onko astmaatikko riskiryhmää?

Kun astma on hyvässä hoitotasapainossa, ei astmaatikko kuulu riskiryhmään Covid-19-taudin suhteen.

THL:n mukaan henkilö, jolla on huonossa tasapainossa oleva keuhkosairaus, on riskiryhmää.

Astman voi karkeasti arvioida olevan hyvässä hoitotasapainossa, jos pärjäät oireettomana tavanomaisella säännöllisellä lääkitykselläsi. Toistuva lisälääkityksen tarve, limaisuus, yskä tai oireilu rasituksessa voivat kertoa siitä, että astma ei ole hyvässä tasapainossa.

Tarvittaessa hoitava lääkäri arvioi sen, onko astma riittävässä hoitotasapainossa ja kuuluuko astmaatikko sairautensa tilanteen vuoksi riskiryhmään.
 

Miten toimia, jos on rasitusastma tai infektioastma eikä ole lääkkeitä säännöllisessä käytössä. Pitäisikö hoitavaa tai avaava lääkettä käyttää nyt säännöllisesti?

Mikäli oireita ei ole ja pärjäät lääkärin määräämällä lääkityksellä hyvin, ei lisälääkityksen tarvetta ole. Hoitavan tai avaavan astmalääkkeen lisääminen etukäteen ns. varmuuden vuoksi ei ole tarpeen tai tuo parempaa suojaa mahdollista koronavirustartuntaa ajatellen. 

Tärkeää on kuitenkin muistaa etenkin nyt ottaa määrätyt lääkkeet säännöllisesti. Hoitava lääkäri arvioi aina henkilökohtaisen lääkityksen tarpeen.
 

Onko anafylaksia-riskisellä sairastuessa koronaan suurempi todennäköisyys saada vaikea tautimuoto?

Tämänhetkisen tiedon mukaan allergiat tai anafylaksiariski ei lisää todennäköisyyttä saada Covid-19-taudin vaikeaa muotoa.
 

Vaikuttavako siitepölyallergia tai ulkohomeet koronariskiin?

Näillä ei ole vaikutusta tämänhetkisen tiedon mukaan. Toki kaikki hengitystie- ja muut allergiaoireet kannattaa hoitaa mahdollisimman hyvin.
 

Mitä haittaa astmaatikolle voi olla maskin käytöstä? Onko niitä turvallista käyttää?

Astmaatikon voi olla vaikea pitää kasvomaskia tai hengityssuojainta lisääntyneen hengitysvastuksen vuoksi. Jos maskin käyttö vaikeuttaa kohtuuttomasti hengittämistä tai tuntuu selkeästi epämiellyttävältä, tulee sen käyttö lopettaa. Maskin käyttö ei siis aina ole mahdollista kaikissa tilanteissa kaikille ihmisille.

Jos sinulla on vaikea tai oireileva astma, kannattaa jutella hoitavan lääkärin kanssa maskin käytöstä.

Maskin käyttäminen tuntuu harvoin miellyttävältä, mutta jos siitä ei koe erityistä haittaa, astmaa sairastava voi käyttää maskia turvallisesti.

Lue myös aiempi tiedote: Hengityssuojain ei sovi kaikille - käsihygienia ja turvavälit edelleen tärkeitä
 

Millainen maski sopii astmaatikolle?

Kasvomaskien sopivuus on yksilöllistä. Kokeilemalla erilaisia maskeja löytyy itselle sopiva malli.  Astmaa sairastavan on hyvä huomioida esimerkiksi kankaista mahdollisesti irtoava kuitu tai materiaalin ominaishaju. Materiaalien paksuudessa ja tiiviydessä on myös eroja, mikä vaikuttaa hengittämisvastukseen.

Uloshengitysventtiilillä varustettu hengityssuojain on astmaatikolle usein helpompi käyttää, koska venttiili keventää hengitystä. Venttiilin kautta kuitenkin pääsee hiukkasia ulos, eikä tällainen suojain siten suojaa ulkopuolisia, vain ainoastaan käyttäjää.

Työterveyslaitos ei suosittele FFP-luokan hengityksensuojaimia (kuten venttiilillä varustettu hengityssuojain) yleisesti käytettäväksi, koska niiden riittävyys tulee varmistaa työtehtäviiin, joissa niitä ehdottomasti tarvitaan.

Tarkempaa tietoa hengityssuojainten ominaisuuksista löydät Työterveyslaitoksen (TTL) tai Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kotisivuilta.
 

Onko visiiri hyvä vaihtoehto, jos ei pysty käyttämään maskia?

Kasvovisiiri on tarkoitettu suojaamaan kasvoja nesteroiskeilta ja lentäviltä pisaroilta. Visiiri ei tuo samanlaista hengitysvastusta kuin kasvomaski tai muut hengityssuojaimet ja sen käyttö voi siten tuntua miellyttävämmältä.

Visiirin tehokkuutta koronavirusta vastaan ei kuitenkaan ole tutkittu.

Jos visiiriä käyttää, tulee sen puhtaanapidosta huolehtia tarkkaan. Lisätietoja asiasta Työterveyslaitoksen sivuilta.
 

Joudun käyttämään maskeja töissä ja työmatkoilla. Kuka ne maksaa? Onko pienituloisen mahdollista saada maskien hankintaan jotain tukea?

Työnantaja voi antaa työntekijöille verovapaasti maskeja. Verovapauden kannalta ei ole väliä, käytetäänkö maskeja töissä tai työmatkan aikana. Jos työntekijä hankkii itse maskin, kulut voi vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluna.

Jos kuljet kodin ja työpaikan välisiä matkoja joukkoliikenteessä, voit vähentää maskikustannuksia matkakuluna 13.8. alkaen. Jokaiselta työpäivältä, jolloin on kuljettu kodin ja työpaikan väliä, voi vähentää 2 euroa.

Jos kunnan alueella on maskisuositus, kunnan pitää huolehtia kaikkein heikoimmassa asemassa oleville maksuttomat maskit. Epidemian aikana (1.3.2020–31.7.2020) perustoimeentulotukea saaneille myönnetään automaattisesti 75 euron kuukausittainen lisäkorvaus syys-joulukuussa.

Lue myös lisätietoa koronatilanteen vaikutuksista veroasioihin ja ajankohtaista korona-asiaa Kelasta.
 


Etkö saanut vastausta kysymykseesi? Ota rohkeasti yhteyttä maksuttomaan neuvontaamme tai lue lisää kysymyksiä ja vastauksia astmasta ja koronasta.


Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 7.10.2020