Mitä tietoa etsit?

Tupakka- ja nikotiinituotteille olisi säädettävä 20 vuoden ostoikäraja

23.11.2021

Allergia-, iho- ja astmaliitto on tyytyväinen hallituksen esitykseen tupakkalain muuttamisesta, mutta toivoo hallituksen jatkavan ikärajojen korottamisen valmistelua. Lisäksi liitto esittää tupakoinnin kieltämistä taloyhtiöissä.

Hallitus antoi syyskuun lopussa eduskunnalle esityksen tupakkalain muuttamiseksi. Esityksen uudistuksia olisi, että Suomessa otettaisiin käyttöön tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistaminen. Tuotteiden pakkaukset eivät saisi erottua toisistaan ja tupakka-askeista poistuisivat muun muassa bränditunnukset ja logot.

Myös tunnusomaisten tuoksujen ja makujen käyttökielto tupakkatuotteissa laajentuisi sekä tupakointi leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla kiellettäisiin.  

Ikärajan nostaminen vähentäisi nuorten tupakointia

Allergia-, iho- ja astmaliitto pitää tupakkalain muuttamista erittäin tarpeellisena ja kannattaa hallituksen esittämiä uudistuksia. Tupakan ja nikotiinituotteiden ostamisen, hallussapidon ja maahantuonnin ikärajan liitto kuitenkin nostaisi 20 ikävuoteen.

”Ikärajan nostaminen on perusteltua kansanterveyden näkökulmasta, sillä se ehkäisisi nuorten tupakkakokeiluja sekä säännöllistä tupakointia ja nikotiinituotteiden käyttöä. Ikärajan korotus todennäköisesti myös kaventaisi väestön sosioekonomisia terveyseroja pidemmällä aikavälillä”, Allergia-, iho- ja astmaliitto perustelee.

Tupakkalain määritelmiä olisi liiton mielestä täsmennettävä lisäämällä niihin ne nikotiinia sisältävät tupakan vastikkeet, jotka muistuttavat käyttötarkoitukseltaan tupakkatuotetta ja sisältävät nikotiinia, mutta eivät sisällä tupakkakasvia.

Tupakoinnin kieltämistä taloyhtiöissä helpotettava

Tavoitteeksi Allergia-, iho- ja astmaliitto asettaa tupakoinnin täyskiellon taloyhtiöissä. Tupakkalaissa tulisi helpottaa tupakoinnin kieltämistä asukkaan hallinnassa olevassa asunnossa, parvekkeella tai esimerkiksi rivitalon pihalla. Lisäksi tupakkalakiin tulisi kirjata säännös, joka mahdollistaisi tupakointikiellon asuntoyhteisöissä enemmistöpäätöksellä.

Terveydenhuollon osaamista ja resursseja vahvistettava

”Terveydenhuollon henkilöstön tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisyn ja hoidon osaamista ja resursseja olisi vahvistettava, sillä tupakoinnin haitalliset vaikutukset ovat merkittäviä”, Allergia-, iho- ja astmaliitto korostaa.

Astmaan sairastumisen riski kasvaa merkittävästi tupakoivalla ja altistuneilla. Siksi aikainen puuttuminen potilaiden tupakointiin, tupakoinnin lopettamiseen tähtäävät toimenpiteet sekä tehokkaat tupakointia ehkäisevät toimet ovat välttämättömiä.

Allergia-, iho- ja astmaliitto oli eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana viime perjantaina hallituksen esityksestä eduskunnalle tupakkalain muuttamisesta.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Paula Hellemaa, puh. 041 513 0224, paula.hellemaa@allergia.fi
Hallintopäällikkö Sirpa Pajunen, puh. 050 408 7335, sirpa.pajunen@allergia.fi

Sivua päivitetty: 23.11.2021