Tuoksutko liikaa julkisissa liikennevälineissä?

25.10.2018

Allergia-, iho- ja astmaliiton Tuoksutonta päivää vietetään 1.11.

Allergia-, iho- ja astmaliitto haastaa tänä vuonna erityisesti julkisen liikenteen toimijoita tuomaan esille tuoksuherkkyyttä. Hajusteita kannattaa käyttää maltillisesti ja tupakka on hyvä tumpata reilusti ennen liikennevälineeseen nousua.

- Harva tulee ajatelleeksi, että aamun haju- tai partavedet tuoksuvat melko voimakkaasti ja voivat esimerkiksi julkisessa liikennevälineessä aiheuttaa tuoksuherkälle heti aamutuimaan päänsäryn tai pahan olon, sanoo viestintäpalveluiden johtaja Niki Alanko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Vieressäsi voi istua tuoksuherkkä

Julkinen liikenne on Allergia-, iho- ja astmaliiton tekemän tutkimuksen mukaan yksi yleisimmistä paikoista, joissa tuoksuherkät saavat oireita. Suomessa on puoli miljoonaa vahvasti tuoksuherkkää, joku heistä voi istua vieressäsi junassa tai bussissa.

- Oireita tuoksuista saa lähes kaksi miljoonaa suomalaista.Tuoksuherkkien oireet ovat todellisia ja vaikuttavat merkittävästi moniin valintoihin. Tuoksuherkkien tulisi voida kaikkien muiden tavoin liikkua julkisissa liikennevälineissä ilman oireita laukaisevia tekijöitä, Niki Alanko tähdentää.

Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia fyysisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille. Myös tupakan haju tai voimakas hien haju voivat laukaista haju- ja partavesien ohella oireita.

Tuoksuton päivä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Allergia-, iho- ja astmaliitto on järjestänyt Tuoksuton viikko -kampanjan useiden vuosien ajan ja saanut aikaan lukuisia hyviä tekoja tuoksuherkkyyden huomioimiseksi. Tuoksuttoman päivän tarkoitus on muistuttaa asian tärkeydestä.

Tuoksutko liikaa -julisteita voi tilata: www.allergia.fi/julkaisut/tilaan-materiaalia/.

Lisätietoa:

Niki Alanko, viestintäpalveluiden johtaja, Allergia, iho ja astmaliitto, p. 040 5255 982, niki.alanko@allergia.fi
Maija Krappe, tiedottaja, Allergia, iho ja astmaliitto, p. 050 440 6916, tiedotus@allergia.fi

 

Sivua päivitetty: 26.10.2018