Terveysjärjestöt: Suojaa koti ja keuhkosi remonttipölyiltä!

27.2.2014

Pieni remonttipöly on näkymätöntä ja se ärsyttää hengitysteitä eniten. Pölyn aiheuttamia ongelmia voidaan remontoitaessa selvästi vähentää kunnollisilla suojauksilla, muistuttavat Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto.

Kun remonttia tehdään vain yhdessä osassa taloa tai asuntoa, pölyn leviäminen muihin tiloihin täytyy estää kunnollisilla suojauksilla.

– Tämä on tärkeää, sillä eniten ärsyttävä pöly on niin pientä, ettei sitä näe, sanoo Allergia- ja Astmaliiton ja Hengitysliiton korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen.

Erityisesti homeongelmia ja kosteusvaurioita korjattaessa suojaukset ovat oleellisia. Kun esimerkiksi kosteusvaurioinen seinä avataan, mikrobipitoisuudet ilmassa nousevat heti.

Suojaus aloitetaan siirtämällä remontoitavista tiloista kalusteet ja tavarat pois. Huonekaluja ei kannata jättää muovinkaan alle.

– Lisäksi pitää huomioida, ettei ilmanvaihtojärjestelmään pääse pölyä. Venttiilit täytyy suojata muovilla ja teipata kunnolla kiinni, Syrjänen ohjeistaa.

Tarvittaessa remontoitavien ja puhtaiden tilojen välille voi rakentaa suojaseiniä. Oviaukot voi suojata niitä varten tarkoitetuilla, rautakaupoista saatavilla pölysuojilla.

Ilman virtausta tulee tiloissa suunnata alipaineistuksen avulla niin, että ilmavirrat kulkevat puhtaista tiloista remontoitaviin päin. Alipaineistuslaitteistoja vuokraavat rakennuskonevuokraamot. Niistä on mahdollista myös vuokrata työkaluja, joissa on pölyn kohdepoisto.

Pölyn leviäminen pitää estää myös silloin, kun esimerkiksi purettuja materiaaleja kuljetetaan pois. Materiaalit kannattaa sulkea tiiviisti esimerkiksi jätesäkkiin ennen kuljetusta.

Suojausten poisottamisen kanssa ei kannata myöskään kiirehtiä.

– Suojaukset pidetään paikoillaan, kunnes remontti on valmis ja siivous tehty hyvin, Tuula Syrjänen sisäilma- ja korjausneuvonnasta sanoo.

Allergia- ja Astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta palvelee ma-to klo 9-15 numerossa 020 757 5181. Puhelu maksaa tavallisen puhelinmaksun verran.

Ohjeita hyvään loppusiivoukseen remontin jälkeen saa Hometalkoiden sivuilta, www.hometalkoot.fi.

Sivua päivitetty: 20.3.2015