Mitä tietoa etsit?

Suojaa herkkä iho auringolta

4.6.2020

Kun Ilmatieteenlaitoksen ilmoittama UV-indeksi on vähintään 3, tulee haitalliselta UV-säteilyltä suojautua. Jos iho on herkkä, ärtynyt tai tulehtunut, on sen suojaukseen kiinnitettävä tavallista enemmän huomiota. Myös herkälle iholle löytyy sopivia aurinkosuojia.

Aurinkosuojavoiteet sisältävät UV-suodattimia, joiden tehtävä on estää haitallisen säteilyn pääsyä iholle.

Kemialliset eli orgaaniset suodattimet imevät UV-säteilyn itseensä ja muuttavat sen lämmöksi, kun taas fysikaaliset eli epäorgaaniset suodattimet heijastavat, sirottavat tai imevät UV-säteilyä. Usein käytetään yhdistettynä useita eri UV-suodattimia, sillä mikään suodatin ei anna yksinään riittävää suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyä vastaan.

Aurinkosuojavoiteiden eri ainesosat kuten esimerkiksi hajusteet, alkoholi, säilöntäaineet ja UV-suodattimet voivat kuitenkin aiheuttaa ärsytys- tai allergiaoireita. Jos on herkistynyt kemiallisille UV-suodattimille, löytää usein sopivan vaihtoehdon tuotteista, joissa on käytetty vain fysikaalisia UV-suodattimia: sinkki- ja titaanidioksidia.

- Yleisimmin aurinkosuojavoiteiden aiheuttamat allergiat johtuvat kuitenkin muista aurinkosuojavoiteiden aineisosista kuin UV-suodattimista. Herkkäihoisten kannattaa valita tuote, joka ei sisällä hajusteita tai yleisimmin herkistäviä säilöntäaineita, iho- ja kosmetiikkasiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä sanoo.

Hajusteet ovat merkittynä ainesosaluetteloon sanalla parfum tai aroma. Tämän lisäksi 26 allergisoivinta hajustetta on kirjattuna nimellään, mikäli lainsäädännössä määritellyt pitoisuusrajat ylittyvät.

Kosmetiikan allergiaportaali toimii apuna allergisille ja tuoksuyliherkille sopivien tuotteiden valinnassa.
 

Lapsille omat tuotteet

Aurinkosuojavoiteista lapsille kannattaa valita nimenomaan lapsille valmistettu tuote, koska niissä on pyritty huomioimaan lapsen herkkä iho. Alle 2-vuotiaille ei yleensä suositella käytettäväksi aurinkosuojavoiteita.

- Lapsille tehdyt voiteet ovat yleensä vedenkestäviä, ja niissä on yleensä korkea suojakerroin. Usein niissä on myös karsittu kemikaaleja kuten hajusteita, sanoo kemikaaliasiantuntija Kia Bertula Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Suojavoide levitetään iholle puoli tuntia ennen ulos menoa, ja sitä lisätään parin tunnin välein. Myös uinnin, hikoilun ja ihon kuivaamisen jälkeen voidetta tulee lisätä, sillä suojateho ei enää ole alkuperäinen. Koko vartalon suojaamiseksi normaalikokoiselle aikuiselle suositellaan käytettäväksi 2 - 4 ruokalusikallista voidetta.

Aurinkosuojavoide kannattaa pestä pesuaineella iltaisin pois, sillä muuten se voi alkaa ärsyttämään ihoa.

Sivua päivitetty: 4.6.2020