Pistiäinen voi olla hengenvaarallinen

31.5.2018

Ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla allergiselle hengenvaarallinen. Suomalaisista noin kaksi prosenttia on pistiäisallergisia. Terveille henkilöille pisto ei ole vaarallinen, mutta tuntuu ikävälle.

Voimakkaassa allergisessa reaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat nopeasti muutamassa minuutissa. Mitä nopeammin oireet etenevät, sitä vakavammasta tilanteesta on kyse. Yleisimmin oireet alkavat iho-oireina ja leviävät sitten hengitysoireiksi.

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo, että oikea hoito vakavassa allergisessa reaktiossa on adrenaliini-injektori, joka allergisella pitää olla aina mukana. Injektori on kuitenkin tarkoitettu vain ensiavuksi. Tämän jälkeen tulee hakeutua lähimpään ensiapuun.

Yleensä vakava pistiäisallergia selviää vasta, kun saa ensimmäisen reaktion. Allergiaa ei voida etukäteen todeta näytteillä tai testeillä.

Pistiäisiä kannatta aina varoa

Ampiaisen ja mehiläisen pistos aiheuttaa kaikkien iholla myrkkyreaktion, jossa iho punoittaa, turpoaa ja on kipeä. Näitä reaktioita hoidetaan kortisonivoiteella. Kipua ja turvotusta voi lievittää kylmällä kääreellä.

Pistoskohtaa ei Vuorenmaan mukaan kannata painella tai hieroa, koska se edistää myrkyn leviäimistä. Jos reaktio on laaja, voi ottaa antihistamiinia tai kyypakkauksen kortisonitabletit. Kovaa kipua voi lievittää myös kipulääkkeellä.

- Ampiaisia tai mehiläisiä ei pidä huitoa tai hätistellä. Ne pistävät ainoastaan hätääntyessään. Ruohikossa kulkiessa kannattaa pitää kengät jalassa, Vuorenmaa sanoo

Pistosvaaraa voi pienentää myös välttämällä värikkäitä vaatteita, houkuttelevia tuoksuja sekä makeita juomia, sillä ne vetävät puoleensa pistiäisiä.

 

Lisätietoja

Asiantuntija Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714, anne.vuorenmaa@allergia.fi

https://www.allergia.fi/allergiat/hyonteisallergiat/

Sivua päivitetty: 31.5.2018