Pese kädet huolellisesti ja turvallisesti!

16.3.2020

Tehostettu käsien peseminen on tärkeä keino koronaviruksen ehkäisemiseksi.

Tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin käsienpesusta ja yskimishygieniasta >>

Allergia-, iho- ja astmaliitto kannustaa huomioimaan ainakin nämä asiat:

  • Työpaikoilla käsien pesun ja suojauksen tarve on eri työtehtävissä erilainen, ja on tärkeä noudattaa työpaikalla työnantajan antamia ohjeita
  • Suositus on, että kädet pestään lämpimällä vedellä (ei kuumalla, koska se kuivattaa) ja nestemäisellä saippualla (hygieenisempi kuin palasaippua). Pesun tulisi kestää vähintään 20 sekuntia.
  • Jos peset käsiä yleisissä tiloissa, älä käytä kuivaajaa äläkä sellaista pyyhettä, jota joku toinen on voinut käyttää. Kotona jokaiselle perheenjäsenelle tulee varata oma käsipyyhe, joka vaihdetaan riittävän usein.
  • On tilanteita, joissa käsihuuhdetta kannattaa käyttää saippuapesun jälkeen varmistamaan käsien riittävä puhtaus. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä, on syytä käyttää alkoholia sisältävää käsihuuhdetta. Glyserolia sisältävä käsihuuhde kuivattaa ihoa vähemmän.
  • Kotona käsien pesun jälkeen kannattaa levittää käsiin perusvoidetta, jotta kädet pysyisivät hyvässä kunnossa usein toistuvista pesuista huolimatta. Joka tapauksessa kädet kannattaa pestä saippualla aina ennen rasvausta.
  • Jos käsiä ei voi pestä riittävästi esimerkiksi käsi-ihottuman takia, kannattaa ottaa suojakäsineet käyttöön. Käsineiden käytön jälkeen kädet tulisi kuitenkin pestä ja huolehtia, ettei käytetyistä käsineistä tule likaa puhtaisiin käsiin. Jos käsien iho oireilee tai on taipumusta käsi-ihottumaan, kannattaa laittaa puuvillakäsineet suojakäsineiden alle suojaamaan ihoa käsiin kertyvältä kosteudelta. Lue lisää käsi-ihottumasta.

 

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua on päivitetty 24.3..

Sivua päivitetty: 24.3.2020