Mitä tietoa etsit?

Allergia-, iho- ja astmaliitto: Nyt on aika päivittää allergiatiedot kouluun ja päiväkotiin

9.8.2017

Koulujen ja päiväkotien aloittaessa uutta kautta on hyvä tarkistaa henkilökunnan kanssa lapsen allergioita ja sairauksia koskevat tiedot ajan tasalle. Astmaa sairastaa 7-9 prosenttia lapsista ja ruoka-allergioita on 3-8 prosentilla.  

Lapsella on voitu todeta kesän aikana jokin uusi sairaus, esimerkiksi astma, joka vaatii huomiota arjessa. Jotkut allergiat ovat taas voineet helpottua, eikä kaikkia aikaisempia ruoka-aineita pidäkään enää välttää. Turhat rajoitukset kannattaa purkaa.

- Erityisesti tilanteen päivittäminen on tärkeää, jos lapsella on todettu vakava allergia, joka edellyttää adrenaliini-injektorin käytön osaamista henkilökunnalta, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Koulun ja päiväkodin henkilökunta tunnistavat helpommin vakavan allergiareaktion tai astman oireet, jos lapsen sairaudesta on kerrottu etukäteen.

- Varsinkin vakavan sairauden kohdalla lapsen kuva hoito-ohjeineen on hyvä antaa opettajainhuoneeseen. Lasta itseään on myös syytä opastaa ennaltaehkäisemään ja tunnistamaan oireet, Anne Vuorenmaa sanoo.

Hän painottaa kuitenkin, että kun astma tai allergiat ovat hallinnassa, ne eivät estä liikuntatunneille osallistumista tai pihaleikkejä. Liikuntatunnin jälkeen hiki suihkutetaan pois myös atooppiselta iholta, sillä hiki ärsyttää herkkää ihoa.

Sivua päivitetty: 9.8.2017