Mitä tarjota ruoka-allergiselle?

24.11.2014

Mitä tarjota vilja-allergiselle vieraalle? Voiko suolaista piirakkaa valmistaa ilman juustoseosta? Ja ennen kaikkea: miten saada oma arki sujumaan, kun perheenjäsenellä on ruoka-allergia? Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys neuvoo valtakunnallisesti ruoka-allergiakysymyksissä.

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys painottaa, että ruoka-allergia tai muu erityisruokavalio ei saa johtaa yksipuoliseen ruokavalioon. Useimmista ruoista on saatavilla sovelletut ohjeet. Korvaavia tuotteita on myös kaupoissa saatavilla runsaasti. Esimerkiksi kananmunan voi korvata NoEgg -tuotteella tai juuston voi korvata maidottomalla Cheezly -soijavalmisteella.

- Usein minulta kysytään, millä jauhoilla vilja-allergiselle valmistetaan leivonnaisia. Useimmiten kyseessä on vehnä-, ohra- ja ruisallergia. Näitä viljoja voi korvata esimerkiksi gluteenittomalla kauralla, riisillä, tattarilla tai vaikkapa maissilla. Lisäksi on lukuisia muita vaihtoehtoja. Myös maitoallergiselle on saatavilla useita eri vaihtoehtoja, kuten kaura-, riisi- soija-, kookos- ja mantelijuoma, kertoo ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokinen Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksestä.

- Neuvontaan tulee kyselyitä erityisruokavaliota noudattavilta, allergisten lasten vanhemmilta, isovanhemmilta ja mm. ravitsemusalan ammattilaisilta. Kysymykset koskevat myös mm. pakkausmerkintöjä, lisäaineita ja kontaminaatioriskejä.

Kansallisen allergiaohjelman mukaan ruoka-aineiden tarpeeton välttäminen on haitallista ja voi vaarantaa lapsen tärkeiden ravintoaineiden saantia, lisätä vakavien allergiareaktioiden vaaraa vahinkoaltistumisen yhteydessä sekä vääristää lapsen käsitystä ruoasta. Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys kuitenkin muistuttaa, että vaikeat ruoka-allergiat pitää ottaa vakavasti ja ruoka-allergeeneja pitää välttää tarkasti.

Herkkuresepti allergisen illanistujaisiin tai joulupöytään
Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys ylläpitää internetissä Erimenu.fi -palvelua. Maksuttomassa palvelussa on tarjolla ruokaohjeita maidottomaan, laktoosittomaan, gluteenittomaan, munattomaan sekä soijattomaan ruokavalioon. Ohjeiden lisäksi Erimenussa on tietoa erityisruokavalioihin sopivista tuotteista.

Erimenu.fi -palvelussa on muun muassa kymmeniä erilaisia piirakkareseptejä, makeita ja suolaisia. Palvelusta löytyy herkullisia piirakkareseptejä, mm. broileri-parsakaalipiirakka ja gluteeniton kasvispiirakka. Parhaiten löydät nämä reseptit ruokaohjeiden hakupalvelun kautta sanalla: piirakka. Jouluherkkujen ohjeet löytyvät samoin hakusanalla ’joulu’ tai suoraan ruoan nimellä.

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen ruokaneuvonta palvelee maksutta. Erityisruokavalioon sopivat ohjeet ovat kaikkien saatavilla internetissä www.erimenu.fi. Lisäksi Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys on pian julkaisemassa uuden yhteisöllisen www.EriMeno.fi -verkkopalvelun, johon palvelun käyttäjät voivat maksutta tallentaa ja etsiä tietoa ruokarajoitteita ja esteettömyyttä huomioivista ravitsemus-, majoitus- ja matkailupalveluyrityksistä.

 

Lisätietoja toimituksille 
Dieettikokki EAT, restonomi AMK Tuula Jokinen, 045 235 2861, tavoitettavissa ma – to klo 10 – 14,
sähköposti: ruoka-allergia@kolumbus.fi.
www.pirkanmaanallergia.fi

Tiedottaja Elina Demir, puh. 040 544 9728,
sähköposti: tiedotus@allergia.fi

Tiedotetta päivitetty 25.11. Maitoallergiselle on saatavilla vaihtoehtoina mm. kaura-, riisi- soija-, kookos- ja mantelijuoma, ei siis -maito.

Sivua päivitetty: 20.3.2015