Mitä tietoa etsit?

Maksutonta ruoka-allergianeuvontaa Lautasella-messuilla 27. - 28.4.2018

24.4.2018

Uudistunut Erimenu.fi on esittelyssä viikonloppuna Helsingissä järjestettävillä ensimmäisillä erityisruokavalioiden Lautasella-messuilla.

Kuka tahansa meistä voi olla mille tahansa ruoka-aineelle allerginen. Jokaisen henkilön rajoitelista on yksilöllinen ja oireet voivat vaihdella lievästä suunkutinasta hengenvaaralliseen reaktioon. Erityisruokavaliota noudattaville henkilöille on ollut vuosia tarjolla verkkopalvelu Erimenu.fi, joka uudistettiin juuri nyt ennen Lautasella-messuja. Erimenu.fi on messuilla mukana osastolla 5h68.

Erimenun osastolla jaetaan myös maksutonta ruoka-allergianeuvontaa ja siellä voi halutessaan harjoitella anafylaksian ensiapuna annettavan adrenaliini-injektorin käyttöä. Adrenaliini-injektorin käyttö tulisi olla jokaisen kansalaistaito. Sillä voi pelastaa ruoka-allergisen hengen akuutissa tilanteessa vaikka ravintolassa ollessaan.

Mikä on Erimenu.fi?

Erimenu.fi on ammattilaisten ylläpitämä verkkopalvelu, joka tukee ruoka-allergikkoa, keliaakikkoa tai muusta syystä erityisruokavaliota noudattavaa saamaan luotettavaa ja ajantasaista tietoa juuri hänelle soveltuvista elintarvikkeista. Palvelusta löytyy tuotteita, reseptejä ja tietoja tuottajista.

Erimenun kehittämispäällikkö Jonna Nurminen Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä pitää tärkeänä, että jokaiseen ruokavalioon löytyy keinot syödä hyvin. Hän on mukana Lautasella-tapahtumassa kertomassa ja näyttämässä, miten Erimenusta löytää kunkin omaan ruokavalioon sopivat ruokaohjeet ja tuotteet.

- Esimerkiksi, kun lapsella todetaan ruoka-allergia, ja perhe saa lääkäriltä ohjeen noudattaa ruokavaliota, joka kieltää maidon, munan, vehnän, ohran ja rukiin, helpot reseptit tuotekuvineen ovat tarpeen arjen ruokailusta selviämiseen, Jonna Nurminen tähdentää.

Rekisteröitymättä palvelussa voi selata koko sisältöä tai suodattaa yhdellä tai useammalla yleisellä ruokavaliolla. Rekisteröitymällä Erimenuun voi tallentaa omia ruokavalioitaan yksittäisten ruoka-aineiden tarkkuudella ja palvelu suodattaa näkyviin juuri valittuun ruokavalioon sopivan sisällön.

Palvelu on tarkoitettu avuksi arkeen ja juhlaan erityisruokavaliota noudattaville, heidän läheisilleen, juhlien järjestäjälle, ravitsemus- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Ruokaohjeissa on huomioitu erityisesti sellaisia laajoja ruokarajoitteita, joihin ei löydy kaupoista valmistuotteita, eikä välttämättä valmistusohjeitakaan.

Lisätietoa:

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry:

Jonna Nurminen, Erimenun kehittämispäällikkö, 050 442 0880, erimenu@kolumbus.fi

Tuula Jokinen, ruoka-allergianeuvoja, 045 235 2861, ruoka-allergia@kolumbus.fi

Sivua päivitetty: 24.4.2018