Liikunta ja osallisuus -hanke käynnistyi myös Porissa ja Vaasassa

3.3.2016

Liikunta ja osallisuus -hanke on tällä hetkellä käynnissä Mikkelissä, Seinäjoella, Porissa ja Vaasassa. Allergia- ja astmaliitto on mukana hankkeessa.

Hanketta organisoi Kuntoutussäätiö ja Allergia- ja Astmaliiton lisäksi yhteistyöjärjestönä toimii Neuroliitto. Kuntoutussäätiö on hankkeen yhteydessä julkaissut Liikunnalla lisää osallisuutta -selvityksen soveltavasta liikunnasta ja sen hyvistä käytännöistä Suomessa ja ulkomailla. Selvitys on vapaasti saatavilla verkossa (http://hankkeet.kuntoutussaatio.fi/liikuntajaosallisuus/materiaalipankki/). Lisätietoja esimerkiksi ajankohtaisista tapahtumista löytyy hankkeen nettisivuilta (http://hankkeet.kuntoutussaatio.fi/liikuntajaosallisuus/).

Vuoden 2016 alkupuolella Kuntoutussäätiön koordinoima Liikunta ja osallisuus -hanke laajeni myös Poriin ja Vaasaan. Hanke tuo yhteen potilasjärjestöjen jäsenet, urheiluseurat ja kuntatoimijat uusien yhteistyömallien edistämiseksi ja samalla tarjoaa tietoa soveltavan liikunnan hyvistä käytännöistä. Soveltavalla liikunnalla tarkoitetaan esimerkiksi vamman, sairauden tai toimintakykyrajoitteiden vuoksi erityisosaamista ja soveltamista vaativaa liikuntaa. Kehittämistyön pohjana ovat alueelliset tarpeet, joista keskusteltiin helmikuussa pidetyissä yhteistyötapaamisissa Porissa ja Vaasassa. Kehittämistyö eteneekin hieman eri tavalla näillä alueilla.

Porissa toteutetaan aluksi kysely vammais- ja potilasyhdistysten jäsenille. Vaasassa kyselyyn vastaavat ainoastaan Vaasanseudun Allergia- ja Astmayhdistyksen jäsenet. Kyselyissä kartoitetaan muun muassa yhdistysten jäsenten liikuntaharrastamista, -mieltymyksiä sekä mahdollisia esteitä liikunnan harrastamiselle. Porissa yhdistysten jäsenet kokoontuvat maaliskuun lopulla jäsenraatiin keskustelemaan kyselyn tuloksista ja soveltavan liikunnan kehittämisestä. Vaasassa kyselyn jälkeen tehdään puolestaan avainhenkilöhaastatteluja, eikä jäsenraateja toteuteta lainkaan.

Toukokuussa Porissa ja Vaasassa järjestetään yhteistyöfoorumit/työpajat, joissa kehitetään uusia ideoita ja vahvistetaan yhteistyötä soveltavan liikunnan edistämiseksi. Vaasan yhteistyöfoorumin tarkempi ajankohta sovitaan myöhemmin. Porin yhteistyöfoorumi järjestetään ke 11.5. klo 10-12.30 Nuorisotalolla (Isolinnankatu 12, 28100 Pori). Paikalle ovat lämpimästi tervetulleita kaikki soveltavan liikunnan kehittämisestä kiinnostuneet. Erityisesti paikalle toivotaan urheiluseuroja, joilla on kiinnostusta kehittää toimintaansa mahdollisimman esteettömäksi yhdessä kunnan edustajien ja paikallisyhdistysten jäsenistön kanssa. Yhteistyöfoorumiin voi ilmoittautua Liikunta ja osallisuus -hankkeen Porin yhteyshenkilölle Maari Parkkiselle 30.4. mennessä (maari.parkkinen@kuntoutussaatio.fi, p. 044 553 5261). Yhteistyöfoorumi on kaikille osallistujille maksuton.

Lisätietoja Kuntoutussäätiöstä antavat:

Projektikoordinaattori Mari Ruuth
p. 044 781 3181
mari.ruuth@kuntoutussaatio.fi
Tutkija, uuden työn muotoilija Maari Parkkinen (Liikunta ja osallisuus -hanke, Porin yhteyshenkilö)
p. 044 553 5261
maari.parkkinen@kuntoutussaatio.fi
Projektisuunnittelija Julia Anttilainen (Liikunta ja osallisuus -hanke, Vaasan yhteyshenkilö)
p. 044 781 3010
julia.anttilainen@kuntoutussaatio.fi

 

Sivua päivitetty: 3.3.2016