Koronarokote: astma ja allergiat

17.2.2021

Koronarokote on herättänyt paljon kysymyksiä ja keskustelua astmaatikkojen ja allergikkojen keskuudessa. Mihin rokotusryhmään astmaa sairastava kuuluu? Voiko allerginen ottaa rokotteen?

Allergia-, iho- ja astmaliitto seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotusta asiasta. THL on linjannut riskiryhmien rokottamisjärjestyksestä näin:

Koronaviruksen suhteen kriittisessä työssä olevan terveydenhuollon henkilöstön jälkeen ryhmässä kaksi rokotetaan ikääntyneet sekä henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia.

Ryhmässä kaksi altistavat perussairaudet on jaettu vielä alaluokkiin ja rokotetaan sen mukaisessa järjestyksessä:

  1. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet

Tähän ryhmään kuuluvat ne astmaatikot, jotka ovat käyttäneet viimeisen vuoden aikana kortikosteroidilääkitystä suun kautta tablettina.

Krooniset keuhkosairaudet heikentävät hengityskapasiteettia ja voivat sen vuoksi vaikeuttaa koronavirustautia. Myös itse krooninen keuhkosairaus voi entisestään vaikeutua koronavirusinfektiosta. Astmaan suun kautta tablettina otettavaa kortisonilääkitystä voi pitää merkkinä taudin huonosta hoitotasapainosta.

  1. Vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet

Tähän ryhmään kuuluvat muut astmaatikot, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma.

Ryhmään kuuluvat astmaatikot, jotka käyttävät astmaansa jatkuvaa lääkitystä ja eivät ole vielä tulleet rokotetuiksi vaikeaa kroonista keuhkosairautta sairastavien ryhmässä. Astma on krooninen keuhkosairaus, joka heikentää hengityskapasiteettia ja voi sen vuoksi vaikeuttaa koronaviruksen aiheuttamaa sairautta.

Ruoka-allergia tai siitepölyallergia itsessään eivät estä rokotteen ottamista, sillä mRNA-rokote ei sisällä mitään kasvi- tai eläinperäistä ainesosaa. mRNA-koronarokotteen voi siis ottaa, vaikka olisi esimerkiksi allerginen kananmunalle. mRNA-rokotteet eivät sisällä kananmunan proteiineja lainkaan.

Tarkempia tietoja rokotteesta ja rokottamiseen liittyvistä käytännöistä, kuten kutsujen lähettämisestä tai rokoteajan varaamisesta voi kysellä omasta terveyskeskuksesta tai työterveydenhuollosta sitten, kun oma rokotusvuoro lähenee. Henkilökohtainen rokotesoveltuvuus selvitetään aina omassa terveydenhuollon yksikössä.

Rokoteasioissa kannattaa seurata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuja.

Lue lisää rokotesoveltuvuudesta täältä:

https://thl.fi/…/koronarokotteiden-soveltuvuus-eri-ryhmille

Lue rokotusjärjestyksestä tarkemmin:

https://thl.fi/…/riskiryhmien-koronarokotusten…

Lisätiedotteita koronasta löydät myös sivuiltamme: 

Korona ja astma

Sivua päivitetty: 17.2.2021