Käsidesien ABC

30.6.2020

Kädet pestään aina ensisijaisesti saippualla ja vedellä. Jos tämä ei ole mahdollista, otetaan käsidesit käyttöön. Desinfioiva vaikutus onnistuu kuitenkin vain, jos käsidesiä käytetään oikein.

Käsihygieniasta huolehtiminen on nyt erityisen tärkeää. Viime aikoina käsidesien käyttö sekä myynti ovatkin nousseet räjähdysmäisesti. Mutta mitä tulisi tietää käsidesien käytöstä?

Mitä käsidesit ovat?

Käsidesit ovat biosidivalmisteita, joiden sisältämän desinfiointiaineen tarkoitus on tappaa haitallisia mikrobeja kuten viruksia. Desinfiointiaineena eli tehoaineena voi olla esimerkiksi etanoli, isopropanoli, vetyperoksidi, peretikkahappo, maitohappo tai erilaiset kvaternääriset yhdisteet.

Milloin käsidesiä käytetään?

Kädet tulee pestä aina ensisijaisesti saippualla ja vedellä (ks. THL:n käsienpesuohje). Jos tämä ei ole mahdollista, otetaan avuksi käsidesit. Kotioloissa ei siis tarvita desinfioivia aineita, mutta esimerkiksi julkisilla paikoilla ne auttavan ylläpitämään hyvää käsihygieniaa. On kuitenkin syytä muistaa, että desinfioiva vaikutus onnistuu vain, jos käsidesiä käytetään oikein:

  • Ota riittävä määrä, noin teelusikallinen, käsidesiä
  • Hiero käsidesiä kaikkialle käsiin
  • Jatka hieromista, kunnes kaikki on neste haihtunut, ja kätesi ovat täysin kuivat (n. 20–30 sekuntia)

Voiko käsidesien käytöstä olla haittaa?

Käsidesien, kuten muidenkin biosidien tarkoitus on tuhota haitallisia eliöitä. On kuitenkin olemassa myös hyödyllisiä mikrobeja, jotka kuuluvat osaksi kehoamme ja ympäristöä. Desinfiointiaineet tappavat yhtä lailla niin haitallisia kuin hyödyllisiäkin mikrobeja. Tästä syystä desinfioivia aineita ei pitäisi käyttää turhaan. Kotona riittää saippua ja yleispuhdistusaine.

Kuivattaako tai ärsyttääkö käsidesi ihoa?

Toistuva tai pitkäaikainen käyttö voi kuivattaa ihoa. Lisäksi käsidesit saattavat ärsyttää, jos iho on erityisen herkkä. Tästä syystä käsideseihin on usein lisätty glyserolia, joka hoitaa ja kosteuttaa ihoa. Jos kädet kuivuvat, on hyvä muistaa rasvata käsiä säännöllisesti.

Kuinka valita käsidesi herkälle iholle?

Herkkäihoisen kannattaa suosia hajusteettomia tuotteita, joissa on mukana glyserolia, sillä se hoitaa ja kosteuttaa ihoa. Allergiatunnuksen saaneet käsidesit eivät sisällä yleisesti ärsyttäviä, herkistäviä tai allergiasoivia aineisosia tai niiden pitoisuuksia. Lisäksi tuotteet ovat hajusteettomia.

Mistä tietää, tehoaako käsidesi koronavirukseen?

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan alkoholia, kuten etanolia tai isopropanolia, tulisi olla noin 70 %, jotta valmiste tehoaisi koronavirukseen. On kuitenkin huomattava, että joskus myös tuotteen muut aineet vaikuttavat sen tehokkuuteen. Tuotteen tehokkuus on mahdollista todeta vain standarditesteillä, joten markkinoija onkin vastuussa tuotteen tehokkuudesta.

Liikkeellä voi olla myös tehottomia tai ihoa ärsyttäviä tuotteita

Tulevina vuosina Turvallisuus- ja Kemikaalivirasto (Tukes) tarkastaa ja hyväksyy markkinoille tulevat käsidesit. Tällä hetkellä kuitenkin suurin osa tuotteista ei ole vielä viranomaisten tarkastamia. Näissä ongelmana voi esimerkiksi olla:

  • Liian vähän tehoainetta, jolloin mikrobeja tappava vaikutus ei ole riittävä
  • On käytetty ainesosia, joita ei ole tarkoitettu iholle
  • Harhaanjohtavia väitteitä
  • Puutteelliset varoitusmerkinnät

Jos tuote on viranomaisten tarkistama, pakkauksen etiketistä löytyy Tukesin lupanumero. Lupanumerosta huolimatta jokaisen tuotteen tulee löytyä Kemidigi-rekisteristä, minkä kuluttaja voi käydä itse tarkistamassa.

Mitä tulisi ottaa huomioon käsidesin säilytyksessä?

Käsidesien alkoholit, kuten etanoli ja isopropanoli ovat helposti syttyviä aineita. Käsidesiä ei kannata säilyttää kipinöiden, avotulen tai kuumien pintojen läheisyydessä, kuten grillin vieressä tai autossa.

 

Lähteet: Tukes.fi & Thl.fi

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 1.7.2020