Influenssarokote kannattaa ottaa tänäkin vuonna

13.10.2020

Influenssarokotteen ottaminen on erityisen tärkeää astmaatikoille ja heidän lähipiirilleen.

Astmaatikolla on keuhkoputkissaan jatkuva tulehdustila, jota influenssa tai normaali flunssakin pahentaa. Siksi astmaatikot kuuluvat riskiryhmään, jolle influenssarokotetta suositellaan.  

Influenssarokote on tehokkain suoja influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Riskiryhmään kuuluvat, kuten astmaatikot, saavat influenssarokotteen terveydenhuollossa maksutta.  

Etenkin tänä vuonna influenssarokote on erityisen tärkeä, sillä ihminen voi saada yhtäaikaisesti sekä influenssan että koronaviruksen. Myös astmaa sairastavan läheisten on hyvä ottaa rokote. Kun lähipiiriin kuuluva ei saa influenssaa, hän ei myöskään tartuta sitä eteenpäin. 

Rokotteen tuoman vasta-ainesuojan kehittyminen vie noin kaksi viikkoa, joten influenssarokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin. Rokotteen voi kuitenkin ottaa myös influenssakauden aikana. 

Influenssa on eri tauti kuin tavallinen flunssa. Influenssan tavallisia oireita ovat korkea kuume, lihassärky, vilunväristykset, päänsärky, kova yskä ja väsymys. Tavalliseen flunssaan verrattuna influenssan oireet ovat rajumpia ja kestävät pidempään. 

Rokotteessa on kananmunasta peräisin olevaa ovalbumiinia äärimmäisen vähän, joten se on yleensä turvallinen myös kananmuna-allergisille. Allergioista on kuitenkin aina syytä kertoa etukäteen terveydenhuollossa rokotusta ottaessa.  

Sivua päivitetty: 13.10.2020