Ihosairaus ei ole vain kosmeettinen haitta

8.11.2019

Ihosairaudet vaikuttavat pitkäaikaisesti elämänlaatuun ja moniin valintoihin, kuten opiskeluun, työhön ja ihmissuhteisiin.

- Ihosairauksien kohdalla törmää edelleen asenteeseen, että kyseessä on vain kosmeettinen haitta. Ihosairauksien vaikutukset arkeen voivat olla merkittäviä. Niiden huomioiminen terveydenhuollossa on tärkeää sairastavan kokonaisvaltaisen tuen toteutumiseksi, sanoo erityissuunnittelija Risto Heikkinen Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Hänen mukaansa elämänlaatuun vaikuttavien haittojen vähättely saattaa johtaa siihen, että ihotautia sairastavat eivät aina saa tarvitsemiaan hoitoja tai palveluita. Esimerkiksi vammais- ja hoitotukien myöntämisessä on yksilöllistä ja alueellista vaihtelua.

Ihosairaus vaikuttaa elämänlaatuun ja aiheuttaa kustannuksia

Muun muassa atooppista ihottumaa sairastavat kokevat, että ihosairaus vaikuttaa itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin, uravalintoihin ja työssä suoriutumiseen. Monet kokevat sairauden olevan iso osa heidän identiteettiään ja vaikuttavan merkittävästi heidän sekä heidän läheistensä elämään.

- Monissa ihosairauksissa kutina, hilseily ja ihon rikkoutuminen vaikeuttavat nukkumista, mikä heijastuu työssä jaksamiseen ja kokonaisvaltaisesti elämänlaatuun. Ihon hoito voi vaatia päivittäin paljon aikaa ja jaksamista, Risto Heikkinen sanoo.

Allergia-, iho ja astmaliitto oli mukana tutkimuksessa, joka selvitti pitkäaikaissairaiden kokemuksia sairastamisen kustannuksista. Moni sairastunut on joutunut pyytämään toista, halvempaa lääkettä, siirtämään lääkkeen hankkimista tai tinkimään muista välttämättömistä menoista kuten ruoasta. Joka kymmenes vastaaja ilmoittaa jättäneensä lääkärin suositteleman lääkkeen hankkimatta sen hinnan vuoksi.

- Ihosairauksissa hoito- ja lääkekustannusten lisäksi korkeammat kustannukset näkyvät kaikissa arkipäiväisissä valinnoissa vaatteiden pesusta tekstiilien materiaalivalintoihin ja ruokaostoksiin, Heikkinen jatkaa.

Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämää Ihoviikkoa vietetään tänä vuonna 11.–17.11.2019. Ihoviikolla jaetaan tietoa ihosairauksista, niiden hoidosta ja nostetaan esiin ihosairauksien vaikutuksia arkeen. Jäsenyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät tapahtumia, tarjoavat tietoa, neuvontaa ja vertaistukea.

Sivua päivitetty: 8.11.2019