Iho muuttuu ikääntyessä – tarvitseeko hoitotottumuksia muuttaa?

6.5.2020

Ikääntyvä iho muuttuu herkemmäksi ja kuivemmaksi. Iän tuomia ei-toivottuja muutoksia voi kuitenkin hidastaa hyvällä hoidolla ja terveellisillä elämäntavoilla.

Iän myötä opimme tuntemaan omaa ihoamme ja sen reagointitapoja entistä paremmin. Voimme kuitenkin yllättyä huomatessamme ikääntymisen tuomia muutoksia ihossamme: ohenemista, kimmoisuuden ja joustavuuden vähenemistä, kuivumista, hilseilyä, karhenemista, herkistymistä ja kutinaa.

Muutosten taustalla on muun muassa solujen uusiutumisen hidastuminen, hormonaalisia muutoksia sekä tali- ja hikirauhasten eritystoiminnan muutoksia.

Ikääntyvä iho reagoi herkemmin erilaisille aineille. Esimerkiksi aiemmin hyvin sopineet pesuaineet voivat alkaa ärsyttämään ihoa, vaikkei niille olisi allerginen.  

Iho rikkoutuu aiempaa herkemmin ja haavojen paraneminen hidastuu, ihon kautta tapahtuva lämmönsäätely ja tuntoaisti heikentyvät. Intiimialueen iho ja limakalvot kuivuvat herkemmin, millä voi olla vaikutusta seksielämään.

Ihoa suojaavan pigmentin muodostuminen heikkenee ja iho palaa auringossa herkemmin eikä rusketu enää samalla tavalla, rusketuksesta voi tulla kirjava. Ihon muutoksia kannattaa seurata säännöllisesti, koska iän myötä kasvaa riski pahanlaatuisiin ihomuutoksiin, varsinkin alueilla, jotka ovat alttiina uv-säteilylle. Jos huomaat epäilyttäviä muutoksia ihossa, kannatta käydä näyttämässä niitä lääkärille.

Kutina on oire, joka heikentää ehkä eniten elämänlaatua. Se vaikeuttaa päivällä keskittymistä ja yöllä unen saantia. Kutina saa aikaan vastaansanomatonta halua raapia ihoa, jonka seurauksena iho rikkoontuu ja tulehtuu helpommin. Raapimisesta tulee tapa, josta on vaikea päästä irti.
 

Elämäntavat ja sairaudet vaikuttavat ihon kuntoon

Ihon kuntoon ja sen ikääntymiseen vaikuttaa monia tekijöitä: ikä, perinnölliset tekijät, erilaiset yleis- sekä ihosairaudet, aurinko, tupakointi, ravinto, erilaiset kemialliset aineet kuten lääkkeet ja hormonit ja mahdollisesti myös ilman saasteet. Osaan tekijöistä voimme itse vaikuttaa.

Ravinto ja elämäntavat joko nopeuttavat ihon kunnon heikkenemistä tai hidastavat sitä riippuen omista valinnoista. Tupakan ja alkoholin käyttö lisää ihon rappeutumista ja kuivumista. Tupakointi heikentää ihon pintaverankiertoa ja aineenvaihduntaa sekä vaikuttaa ihon kimmoisuuteen. Alkoholi aiheuttaa iholla punoitusta ja hiusverisuonten laajentumista. 

Terveellinen ja monipuolinen ravinto auttaa ihoa pysymään paremmassa kunnossa ja nopeuttaa sairauksista paranemista. Ikääntyessä ravintoaineiden tarve kasvaa. Erityisesti tulee huolehtia riittävästä proteiinin ja energian saannista. Monipuolinen perusruoka on ruokavalion perusta. Ikääntyessä D-vitamiinin saanti tulee turvata aiempaa tarkemmin varsinkin, jos välttelee aurinkoa, joka on D-vitamiinin tärkein lähde.

Ikääntyessä lääkkeiden käyttö lisääntyy, ja niillä voi olla vaikutusta ihoon. Esimerkiksi kortisonin yhtenä sivuvaikutuksena on ihon oheneminen. Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa kutinaa, ihottumaa tai urtikariaa eli nokkosrokko-oireita. Omasta lääkityksestä ja sen vaikutuksista tulee keskustella lääkityksen määränneen lääkärin kanssa, jos epäilee niillä olevan vaikutusta ihoon.
 

Ikääntyvän iho kaipaa säännöllistä ja hellää hoitoa

Ihon hoidon perustana on sen päivittäinen hoito. Tärkeintä on, että on luonut sellaiset ihonhoidon rutiinit, jotka ovat itselle mahdollisimman vaivattomia ja miellyttäviä.

Ihon ohentuessa sitä tulee käsitellä aiempaa hellävaraisemmin. Aiemmin uskottiin, ettei ihoa saisi pestä kovin usein, mutta nykyisin tiedämme, että päivittäinen pesu auttaa ihon kosteutuksessa. Pesuveden tulee olla haaleaa, saippuan sijaan voidaan käyttää kevyttä perusvoidetta ja pesun jälkeen iho kuivataan ilman hankaamista pehmeällä pyyheliinalla. Samalla perusvoiteella voi pestä myös kuivan, kutiavan päänahan. Iho kostutetaan ennen pesuaineen tai pesuaineena käytettävän voiteen laittamista.

Voiteen levittäminen heti suihkun jälkeen ihon ollessa vielä kostea, lievittää voiteen aiheuttamaa kirvelyä ja kosteuttaa ihoa tehokkaammin. Levitä voide myötäkarvaan – vastakarvaan levittäessä voi karvatupet tulehtua, varsinkin jos käytät rasvaisempia voiteita. Kuivalle iholle käytetään perusvoidetta 1-2 kertaa päivässä. 

Perusvoiteen käyttö hillitsee myös kutinaa ja ennaltaehkäisee ihottumia. Jääkaappikylmä voide lievittää kutinaa erityisen hyvin. Kutina itsessään on merkki lievästä tulehduksesta. Kuiva iho joutuu helposti noidankehään: kutina houkuttaa raapimaan ja raapiminen aiheuttaa tulehdusta, tulehtunut iho hilseilee ja aiheuttaa kutinaa.

Lievästi tulehtuneen ihon hoidossa voi kokeilla ilman reseptiä saatavia kortisonivoiteita. Kun iho on pitkäaikaisesti tulehtunut, niin lääkäri voi määrätä voimakkaampia lääkevoiteita.

Limakalvojen kuivuus ja ohentuminen saattavat aiheuttaa ongelmia wc-käyntien yhteydessä tai seksuaalisessa kanssakäymisessä. Kuivien limakalvojen hoitoon voi käyttää perusvoiteiden ohella erilaisia öljymäisiä tuotteita tai B-vitamiinivoiteita. Intiimialueiden limakalvojen pesuun voi veden lisänä käyttää kevyitä perusvoiteita.

Ikääntyvän ihon hoidon kulmakiviä ovat säännöllisen pesun ja kosteuttamisen lisäksi perussairauksien hyvä hoitotasapaino ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Pidä huolta omasta mielialasta ja stressinhallinnasta. Ylläpidä terveitä elämäntapoja, eli muista riittävä nukkuminen, terveellinen ruokavalio ja riittävä nesteensaanti, liikunta ja ulkoilu, tupakoinnin ja alkoholin välttäminen. Parhaiten ikääntymisen muutoksia voi hidastaa välttämällä liiallista auringonvaloa.

Sivua päivitetty: 6.5.2020