Hyvä ruoka kruunaa juhlan - ruokavalioon katsomatta!

21.4.2016

Kevät ja kesä ovat juhlasesonkia parhaimmillaan – vapusta valmistujaisiin, juhannuksesta kesähäihin. Oli juhlan aihe mikä hyvänsä, ruoka- ja kahvitarjoilun ei tarvitse olla erityisruokavalioiden viidakossa stressin aihe.

Erityisruokavaliot herättävät helposti kysymyksiä ja jännitystä juhlan järjestelyissä. Allergia- ja astmaliiton paikallistoimisto Tampereella, Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys, on erikoistunut erityisruokavalioneuvontaan ja kannustaa, että huoli on turha: huolellinen suunnittelu varmistaa tarjoilujen onnistumisen. 

Yhdistys muistuttaa, että vakavat ruoka-allergiat tulee huomioida niin valmistuksessa, tarjoilussa kuin säilytyksessä. Allergiaa aiheuttavat aineet pidetään erillään muista ruoka-aineista ja valmistusvaiheessa käytetään vain puhtaita pintoja ja työvälineitä.

- Erityisruokavalioihin on tarjolla runsaasti sovellettuja ohjeita. Yhdistyksemme erimenu.fi -verkkopalvelussa on valmiina ohjeet vaikkapa täytekakkuun ilman kananmunaa. Sama ohje sopii gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon, ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokinen Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksestä vinkkaa.

Hänen mukaansa maitoa sisältävän vispikerman voi korvata vispautuvalla soija- tai kauravalmisteella. Riisi-, soija-, kaurajuomat sopivat ruoanlaittoon tavallisen maidon sijasta, ja vehnäjauhon voi korvata leivonnassa peruna-, tattari tai riisijauholla tai muilla gluteenittomilla jauhoilla tai jauhoseoksilla.

Helppoa ja edullista juhlaruokaa
Ruoka-allergianeuvoja painottaa, että juhlaruokakin voi olla edullista, yksinkertaista ja helppoa. Niin keitot kuin padat sopivat myös juhlaan ja käyvät moneen ruokavalioon sellaisenaan. Ne ovat myös helppoja tarjoilun kannalta, koska kestävät lämpimänä pidemmänkin tarjoiluajan.

- Leiväntekoon, piirakkapohjaan, suklaakakkuun ja pullaan löytyy nykypäivänä hyvä valikoima myös erityisruokavalioon sopivia jauhoseospakkauksia, joissa on ohjeen lisäksi tarvittavat apuaineet mukana, ruoka-allergianeuvoja muistuttaa.

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys auttaa juhlan onnistumisessa. Mikäli ruoka-allergiat aiheuttavat päänvaivaa, voit soittaa valtakunnalliseen ruoka-allergianeuvontaan 045 2353 861 tai sähköpostitse ruoka-allergia@kolumbus.fi.

 

Lisätiedot toimituksille
Tuula Jokinen, dieettikokki eat, restonomi AMK, Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen ruoka-allergianeuvoja, p. 045 2353 861, varmimmin tavoitettavissa klo 9 – 14.
Tiedottaja Elina Demir, Allergia- ja astmaliitto, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!

 

Sivua päivitetty: 21.4.2016